Friday, June 26, 2009

Gigi owh Gigi

Selamat Hari Jumaat


Hari ni nak cite pasal gigi.. ngehehe

CikBetty mula tumbuh gigi masa umur dia 12bulan.. lambat betul.. nasib gigi bawah tumbuh dulu.. org tua² kata, kalo tumbuh gigi atas dulu, budak tu suka cakap besor.. ngaaa~~~ bukan kamek kata haaa..... =P

biasa laa kan.. kalo cepat berjalan (betty berlarik dr umur 10bln) mulut tu lmbt cket.. hemm, x brape nk paham ayat ni.. mungkin gigi n mungkin jugak lmbt bercakap.. tp sy assume gigi lmbt tumbuh laaa... nk kata lmbt bercakap, suma baby dh pandai bcakap 'babbaba' 'mamama' tp guna bhasa yg baby² sndri paham laa... ekekke!!

14bulan, gigi cikBetty baru nk tumbuh 3 btg.. memandangkan cikBetty suka isap puting kosong, sy mengambil langkah drastik utk stopkan suma tuh gara² ada 1 gigi kapak bwhnye tu tumbuh senget! aiyaiii... naseb laa makan masa sminggu jek nk stopkan puting kosong tu.. kalo tak.. pengsan makcik nk melayan amukan singanye tuh.. hahaha!

okeh, masa 15bulan, cikBetty ada 4 set gigi kapak belah bwh ngn atas dh tumbuh, pastu gigi kacip atas plak kiri kanan tumbuh..

baru² ni main tonggeng²kan cikBetty (cikBetty je yg tertonggeng, bukan maknye tau! =P)... nmpk 1 gigi geraham atas belah kiri dh tumbuh!! mak aihhh... taring pon lom kuar lagi! leh lak men lompat² tumbuh gigi tuh.. kalo baru nk tumbuh tu ok gak, ni dh kuar abis.. yg geraham belah kanan pon baru nk kuar.. patut laa suka mengonggong botol kehulu kehilir.. kiranya umur 16bulan dh ade geraham??!! yeaaaa~~ sorry! 1st time mother mmg over excited bab² cenggini.. ngahaha~~

tp satu tu je laaa.. baru nk blaja gosok gigi.. slalu bila mandi sesama, ajor gak kt cikBetty mcmana gosok gigi.. sbb umur mcm dia ni suka meniru ape yg org buat kan? hehehe.. ya ampunn.. sy bukan cikgu yg bagus utk cikBetty.. ekekeke!!

ok laa.. sbnrnye dr smlm lagi nk carik carta tumbuh gigi susu ni sbb penah tgk dulu sblm minah kenit ni tumbuh gigi.. x jumpa crik ler.. huhu!! tp xpe laaa.. cuma carta ni jek yg sy jumpa + betul² berkenan ---> carta tumbuh gigi

sekian, maceh...

6 comments:

the kecik said...

based on our baby dentist.. mmg gigi tu bleh je tumbuh selang-selang gitu. sbb my baby pun dh tumbuh geraham tapi gigi taring lum ada. the dentist said if the gigi susu mcm senget ke pe.. it's ok. nnt yg gigi kekal tu kena jaga. we can do nothing to the gigi susu. takkan nk bg pakai braces lak kan? = D tp jgn bg dia gigit2 meja or anything hard. if jatuh, make sure time jatuh tu mulut tak terbuka and tak terkena gusi. sbb at this age, gigi kekal dh ada sedia nk kuo kat atas tu. if ada defect sket, maybe ada effect la nnt kt gigi kekal.

tHrEE oF us said...

the kecik : owh yeke? thanks babe!! pasni kene ati² ler ngn minat kenit tuh.. kalo nk jatuh, suh dia tutup mulut dulu.. =D huhu!! dh ler suka mkn gear keta.. ngaa~~~~

azzamoro said...

x saba nak tunggu anak aku tumbuh gigi yang ke 5..hehe

jajazuzu said...

gigi geraham bongsu aku smpai skang kuar separuh je. so tak boleh kawen lg kan? kan La? kan? kan?

hahahhahahah

miezaniera said...

rindunye kt cik betty.. lama tk melawat cik betty angkara kebizian hehe semakin cute cik betty ni tomei sgt..ok la tu cik jeela,anak saya dah ade gigi,dah leh jalan tapi masih lum brckp lagi..mmg kata2 orang2 tua mmg byk benarnye kan kan kan ;D

Mysunshine Gift Shop said...

salam,
come join mysunshine diaper cake giveaway @ www.mysunshine2u.blogspot.com