Friday, December 10, 2010

5th Wedding Anniversary



Alhamdulillah... Pejam celik, dah masuk 5 tahun sy bernikah nk pakPecho.. =P


Semoga kami sekeluarga sentiasa sihat & dimurahkan rezeki. Dan semoga hubungan kami ini berkekalan & bahagia buat selamanya. Amin.


(mood : jiwang!)

Tuesday, November 23, 2010

darah?! Pengsan sekejap!



Salam Selasa.. Selamat petang! Hoho!! =P

Kemana anda hujung mggu lpas? Seronok ka? Hehe.. Hari sabtu lepas,sy dgn rela hati pegi menderma darah.. (Relakah? Hahah!)

Ni kira salah 1 pengorbanan jgk la kan.. Xde duit nk korban lembu sekor, atleast dpt memberi sdikit darah kpd yg mmerlukan pn dah kira ok gak.. Whoops! Derma kpd nyamuk x d kira okeh! Haha!

Berbalik pd 'pendermaan-separa-rela' di Ole-Ole Shah Alam ni, ianya sudh buat sy pitam! Aiyoo.. 1st time jd camni.. Mgkin sbb dh lama x mndrma kot.. Nasib baik Misi-yg-tgh-tuam tgn sy tu ada kt sblah.. Kang tetibe lak padam,sape pn xtau. Huhu!

Lgpn dulu2 bujang, kira tenaga tu byk jek.. La ni dh kawin+ada anak, pitching sdh lari da.. kata pakPecho, makcik sudah tua..huhu! Tu yg bntai pengsan manja2 gitu..haha!

Pengalaman dua2 tgn kene cucuk dan sblah tgn lebam teruk, mmg x bleh lupa ler smpai bila2.. Huwaaa! amek drah utk check glukos gula time peknen dulu pn x teruk cmni! Huhuk!

Tapi xpe la.. Pengalaman katanya kan.. Lepas ni bole derma lg..kalo bole nk smpai 50kali.. (Bole ke?) insyaAllah Hehe!

Heh! Korang plak bagaimana?

Hospital Tengku Ampuan Rahimah
Pusat Darah Negara

Wednesday, November 17, 2010

Salam AidilAdha 1431H


Selamat menyambut hari raya haji 2010.

Semoga hari ini memberi seribu keberkatan dlm hidup kita semua.

Amin.

Jom g beraya! Yeh! =]

Tuesday, November 9, 2010

Mama! nak beeeeakkk!!!

Salam.. Aaaaachuumm!!! sorry eh.. berabuk byk dah umah sy neh.. kekeke!!

standard statement--> sy bizi okeh! =P padahal... paham² sudehh... malas nk menaip

okeh, berbalik pada tajuk di atas..

adalah dimaklumkan cik Betty sudah DIAPERLESS @ 2Y 9M.. kekeke!!

yepp.. agak terlambat..tp hasilnye berbaloi-baloi! =]

sy suke sbb sudah jimat duit diapers..heheh!!

ingt senang nk training minah kenit neh?? huhu!! sabor jek laaa.. sy pegang kata² kak fid --> jgn marah anak bila dia TERkencing merata.. tp kekadang tuh TERmarah ler jugak.. huhu!

dah tu, bila dah kencing berciciran, awak plak dah penat² kemas umah.. mau x naik hantu? huhu!

tp skang Betty pon dah pandai kata 'mama nk beeakkk!' tp TAK cicirkan 'beaakk' dia tuh.. okeh! sy kagumm.. heheh!! dan dan kagum ngn anak sendiri.. gagagga!

yelaaakan.. sebelum ni bila dia kata 'mama nk beeakk', dgn sendrinye dia MENcicirkan 'beeeakk'nye itu tnpa sempat ke toilet.. kira tahap ketahanan pundi kencingnye tuh x brapa kuat lagi laa tuh kan?

malam² pon dah TAK kencing... kira sblm tidur, ajak dia pegi toilet, kencing.. esok pepagi, kasi kejut dia bawak g kencing lagi.. amik ko! selambak!!!

hahaha!

hishhh.. korang paham x neh.. ke aku sorang jek yg paham? huhu!

owhhh.. kenapa sy kata 'beeeakk' bukannye 'kencing'?

sbb minah Betty neh kadang² suka cakap terbalik..

contoh:

Beeakkk means kencing

Panas means sejuk

Beras means gula

masam means manis

contoh lain :

'mama, kakak mam.. esok li sik mak' (mama, kakak demam.. esok belikan nasi lemak)
motif: nk mkn nasik lemak, tp kata demam.. padahal sihat walafiat! =]

'nak olat.. kakak tu, qis tu' (nak coklat.. kakak satu, qis (cousin) satu)
motif: selalunye dpt seketul jek coklat.. tp dia mintak lagi satu konon utk qistina (padahal qis xde pon time tuh).. sbb dia nk bedal dua² coklat tuh.. bole?? hahah!

'mama ngiiii... ayah suk ahhh! uwekkk!!' (mama wangi... ayah busuk! uweekk..(buat² muntah!))
motif: sgt berterus-terang kalo org tu tu busuk.. sy pon penah kene skali kt depan org ramai dia dok kata mama busuk! huwaaaa!!! haru dibuatnye.. tp slalunye mama wangi okehh!! hahah!



okehh itu saje karangan sy utk ari bulan ini.. hehehe!

hingga ketemu lagi yok!! muaaahhhh!!

Monday, October 18, 2010

dia sudah panggil. .

Salam²!

sape panggil?

heheh! KKM panggil?

bukan panggil utk dtg bekerja laaa..

ni panggilan pulau utk pemeriksaan.

Periksa? nk periksa ape plak ek?

hahah! Pap Smear lorh..

Tahun ni belom buat lagi.. huhu!

ni dah 2nd notis di hantar ke rumah.

alahai.. malehnyer nk pi..

ada sesape mahu ganti tempat sy?

kui..kui..

Thursday, October 14, 2010

Betty 2Y 7M




Selamat Pagi!!

Dah lama x menaip pasal Betty ni kan? Heheh! Saje je kuarantin pasal dak montel neh.. ekeke! sebenarnye mamanye jek yg malas nk menaip.. bole?? Hahah!


Okeh, skang neh Betty dah 2thn 7bulan.. whosshh!! Sekejap jek dah besar anak mama neh.. sudah semakin bijak & matang.. herkk?? Matang?? Ekeke!


Matang untuk erti kata tahap kanak² yg sama umur dgn dia lorh.. bukan macam matang org tua² kutuk x sedar diri neh.. heheh!

Owh! Betty skang pon dah semakin petah berkata².. sudah pandai berjanji.. hoho! Sy sudah janji sesuatu sama dia.. kene tunaikan ujung bulan kang.. hehhe!


Skang Betty pon sudah pandai mahu baby.. ekeke!! Sabar laa nk oii.. mama ngn ayah tengah bereksperimen lagi neh.. projek juta², tp hasil still x nmpk.. hahah!

Hemm.. Betty tgh demam skang neh.. on off.. tu laa..risau neh.. = beriye sgt nk berendam, kan dah demam.. dan alhamdulillah, nasib bukan sbb denggi.. huu!!

Okeh, tu saje buat masa skang.. nnt update lagi tentang Betty yok! Daaa~~

Wednesday, September 29, 2010

b-sink!

Salam Rabu..

:image from google:


cium tapak tangan,

berbaukah atau tidak?



haihhh~~~

Friday, September 24, 2010

sy adalah GERGASI!



Salam Aidilfitri 2010!

kejap jek dah 15 hari kita beraya.. heheh!! sy dah rasa mcm gergasi dah skang neh.. asyik makan sana sini. huhu!

blog pon x ter-update.. aiyohhh!! nmpk sgt bizi pemalas! hohoho!

owhh.. sy , cikbetty & pak pecho sume sihat. alhamdulillah..

sebenarnye nk letak pict beraya kami utk tahun neh..

tp gigibiru sy sudah rosak.. huhu! mcmana mau upload gambo??

ujung minggu neh nk pi cari usb cable plaks.. heheh!

buat masa skang, sila laa tgk gambo terbaru sy okeh.. ado munge lagi tu!

muehehe!

Tuesday, September 7, 2010

Salam Lebaran


Salam..

Selamat hari raya aidilfitri. Maaf zahir & batin.

yippie! Thn ni raya kt sni!

*tudung raye blom beli lg.. hesh.. =P

Tuesday, August 24, 2010

Betty @ 'pak pung'


Salam ramadhan..

Hehe! Dh lama x bersiaran scara langsung. Huhu! pejam celik, kejap jek dh masuk 14 ari kita bpuasa. Bj raya dh beli ke? Thn ni tema kitaorg kaler green mcm betty pkai kt pict tu.(sbnrnya tu la bj raya dia) Haha!

Oh.. Mlm td kami ke majlis buka puasa. Org adalah sgt ramai sampai nk lalu g amek mknan pn tsekat2 kt krusi. Huu..

Gamba kt atas tu diambil time c betty ni tgh menggedik dgn 2org abg cute. Haha! Motif sbnar c betty adalah - misi mengepau jajan dorang - hehe!

Okeh, tu saje wat masa neh.. Nnt kalo rajin, kawe update lg. Sekian.

nota:
maksud pak pung = kenduri kawin

Wednesday, August 18, 2010

Masih belum 30T..

Salam,

hari ini hari tua saya!

hehe!

sila ucap selamat hari lahir pada saya okeh..

terasa sgt tua..

tp masih dibawah ranking 30T.

kehkeh!

lagi 3 taun menuju kearah itu. insyaAllah.

harapan utk hari yg mendatang - mengharap yang lebih baik dari hari semalam.

amin.

Monday, August 16, 2010

Tempat Baru - Kawan Baru - Ragam Baru

Salam Isnin..

ketika entry ni dibuat, sy masih lagi kt opis lama..

hahah! bole cenggitu?

dan semestinya, ini adalah auto-publish.. =P

cerita utk opis baru masih lagi x tau..

ragam yg bakal di lihat, masih lagi x tau..

tempat yg bakal diduduki, masih lagi x tau..

harap semuanya serba elok-serba cantik..

hahaha!! harapan yg dalam mimpi saje~~

sekian, selamat bekerja di bulan puasa!!


**hari ni abah masuk spital~~

Friday, August 13, 2010

Hari Terakhir..

Salam Jumaat~~

Hari ni hari terakhir saya di opis ini. pheww~~

sudah 4 taun berkhidmat, kini sudah sampai masa utk bertukar angin kentut

terima kasih tak terhingga pada bos² suma yg sudi mengambil sy bekerja disini

terima kasih juga kerana byk memberi teguran & tunjuk ajar.

terima kasih pada semua teman-tapi-x-mesra utk persahabatan selama ini.

terima kasih utk kutukan dan pujian yang diberi.

mintak halal suma apa² barang yg terambil, sengaja ambil.

mintak maaf utk amarah menyinga, gurauan kasar, kutukan buruk.

terima kasih utk segalanya.

insyaAllah, hingga ketemu lagi di lain waktu.

terima kasih.

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Al-Mubarak



Salam Ramadhan,

Jeela-Pecho-Betty

Thursday, August 5, 2010

Kalo bersalin kat sini…

Salam.. heheh! Tengah menghitung hari neh.. whoops!! Bukan menghitung hari nk bersalin daa!! Hahha!! Tp menghitung hari untuk berhijrah ke tempat lain.. wee… lagi 1 minggu saja dong~~

okeh, next entry cite pasal ‘hijrah’ neh plak ek.. =]

berbalik pada tajuk entry kat atas neh, ni adalah berdasarkan pengalaman saya yg selalu menjadi cashier pada waktu lunch di restoran bos saya. Memandangkan opis sy neh bersebelahan dengan sebuah poliklinik bersalin yg sgt glemer sebab kos bersalin dia amat murah.

restoran yg sy selalu jadi cashier sederet ngn bangunan poliklinik, kerap kali laa jugak menerima order makanan dari bapa² baru untuk ibu² baru yang sudah bersalin sbb pusat bersalin yg glemer dan murah tu, sy di pahamkan mereka mmg tidak menyediakan pakej makanan untuk pesakit. Harap maklum okeh.. ye laa kan, kalo kita pas penat meneran bagai, konpem laa lapar kan? Kalo dah lapar, mestilaa nk makan kan? Heheh

restoran bos saya ni ada menjual nasi ayam dan nasi campur pada watu tengahari. Kalo belah pagi tu, ade laa nasi goreng, mee/mihun goreng suma. Kalo belah petang plak, ada masakan panas. Okeh, ni bukan promote ye.. hahah!

Kekadang rasa kesian gak kt bapa² baru neh, dorang mesti tanya, ada jual bubur nasi ke? makanan untuk org baru pas bersalin ad eke? Huhu!! Bang oii.. kami tidak ada pakej untuk wanita yg baru pas bersalin. Kalo lapar sgt, sila laa tapau nasi putih panas itu saje ye.. heheh.. kekadang sy bagi suggestion untuk amek nasi putih ngn sup nasi ayam.. plus air milo panas.

Teringat lagi masa sy baru lepas bersalin kan c betty sorang diri bersama doctor n jururawat² di hospital besar klang~~ time tuh pagi lagi.. x sempat nk bekspes bagai, dah nk terkeluar plak.. aihhh.. teran² suma. Selamat laa keluar. Tunggu sekejap untuk dorang siapkan baby, sambil tunggu doc tu offer secawan kecik air milo panas mcm sample kt supermarket tu laa ... Nikmat jek rasa macam x penah minum air milo. Hahah!

Bila dah kembali ke wad ngn baby, time ni baru rasa lapar giler.. jam lak baru kol 1130am. kene tunggu lak husband ngn family dating tengahari.huwaaa!! lapar yg amat.. time makan, dorang kasi nasi ngn lauk macam biasa.. ingt dapat laa bubur ke hape.. huhu! So, bila pak pecho sampai dgn kawan² dia (sempat lagi ajak kawan dtg tgk bini kt spital?? ) huu.., trus suh dia pi belikan bubur mekdi. Hahah!! Jadi menu pertama yg sy makan selepas bersalin adalah bubur mekdi dan air milo panas.. bole? Hahahha!!

Jadi, moral of the story, carik laaa tempat bersalin yg menyediakan pakej dgn makanan. Xde laa nnt suami² anda dgn muka blur meminta dan mengoder nasi untuk anda yg sedang lapar.. xpon, suh jek suami anda tuh pi beli bubur kt mekdi @ k-epci . senang.. x payah nk pening kepala.. dan pekerja di kedai² makan pon x pening kepala jugak.. heheh!

Sekian, mekasih..

Wednesday, July 21, 2010

video-separa-siap-hangus-tp-x-terbakar

Salam..

eheh! dah lama x update blog..

tgh makan pau kari ayam + Teh O panas.. lapar lorhh..

sila jemput tgk video separa-siap-x abis ini..





okehh.. sambung wat kije lagi~~

ngee~~

Friday, July 9, 2010

Dah cuci hati anda?

Sebelum tidur, amalkan selalu membaca selawat nabi paling kurang dalam kiraan 100 kali.


Menurut Dr Fadzilah Kamsah, cara ini dapat memurahkan rezeki, menenangkan fikiran yang runsing serta membuat orang sayang pada kita.


Orang yang hatinya bersih, pasti disenangi orang lain walau di mana jua dia berada.


Kesan jangka masa panjang, bacaan selawat dengan kerap membuat fikiran kita bebas dari unsur-unsur fikiran negatif, membuat kita sentiasa bersangka baik pada situasi-situasi dalam hidup kita.


Sikap suka bersangka baik dapat dibina dengan mengamalkan bacaan selawat. Rutin ini dapat mencetus sikap berfikiran positif, iaitu sikap yang paling perlu dalam usaha kita membina kecemerlangan.


Petua Dr. Fadzilah Kamsah - Mencuci Hati dengan Bacaan Selawat

Friday, July 2, 2010

Mati Kucing!


Kelmarin awek jiran sebelah umah mak saya gelek terlanggar kucing.

Kucing tu kepunyaan-nya sendiri.

heheh!

kucing tu dua beradik. sekor yg itam, sekor lagi yg oren.

mangsa gelek : kucing oren.

time digelek tayar, member tuh baru @ tgh melepaskan hajat.

dua beradik neh mmg tgh men kt tempat parking.

owner plak cuma perasan yg itam tuh jek.

kes nak ngelak yang itam, tergelek laa yg oren tuh..

kesian..

tetibe jek jiran tuh muncul blakang umah, nak pinjam cangkul.

teriak laaa sekejap sambil kebumikan anak-nya tuh..

ishh..ishh..

note : sy pon penah gak bela kucing, nama --> MEON. dah arwah, kes kene langgar lari.. tau² dah berbungkus lam plastik sampah. huuu~~ i miss u Meon..

Thursday, July 1, 2010

Pap Smear : Dah buat ke?


Pap Smear? ngeri ke ayat tuh? tak poonnn.. heheh!

Saya rasanya dah 3 kali buat pemeriksaan Pap Smear. Sekali di hospital klang, 2 kali di Klinik Desa Padang Jawa. Free of charge! heheh!

Ujian Pap Smear ini penting untuk mengetahui kesihatan servik/pangkal rahim kita. Ujian ini jugak hanya mengambil masa beberapa minit sahaja.

Tanggal Spender-baring-rileks-kangkang-tarik napas dalam²-siap!

heheh!



image : google search

Artikel Pap Smear :

Sekian. =]

Tuesday, June 29, 2010

rezeki ada dimana²


note : wish me luck! =]

Monday, June 28, 2010

Nasi Lemak 50sen


Skang ni susah dah nk dapat nasi lemak harga 50sen..

ingt senang ke nk jumpa yg nasi lemak dok bungkus ngn daun pisang skang neh?

susah lorh..

ni yg sy beli kat kedai mamak, harganye singgit saje..

betul sedap mehh!!

kot nk mintak yg 50sen punye,

dapat separuh jek laa.. bole?

heheh!

Saturday, June 26, 2010

Taman Kelahiran Shah Alam

Taman Kelahiran Shah Alam

hek! xtau plak nama tasik neh Taman Kelahiran Shah Alam. Selalu sebut pon taman blakang mahkamah.. heheh! tempat neh sesuai utk jogging jugak laa.. tp kalo nak bawak budak² main, elok gi bawak kt Taman Tasik Shah Alam kt Wet World tu jek.. kat sini kurang sesuai sebab banyak ramai nyamuk lapar!

budak demam kene geget nyamuk lapar~~

pokok teratai kering kontang.. musim panas lorh.. huhue..

pokok cantik~~

wakaf che yeh =P

kat cni ada jugak wakaf utk melepak.. nak buat bbq pon bole jugak. sbb sy ada pasan kesan org bakar² kt wakaf tuh. rasanya wakaf ni jadi tempat lepak mat² motor.. sbb byk kesan tayar motor kt jalan naik ke wakaf ni.. heheh!

okeh, sila pegi!

Thursday, June 24, 2010

Please have a seat.


image from google

Berita Harian

Jumaat, 22/01/2010


Duduk terlalu lama bahaya kesihatan

Kajian dapati amalan punca serangan jantung


LONDON: Saintis memberi amaran duduk untuk satu tempoh lama boleh membahayakan kesihatan walaupun bagi mereka yang selalu bersenam.


Penyelidikan menunjukkan mereka yang banyak menghabiskan masa dalam keadaan duduk, tidak kira di pejabat, sekolah, dalam kereta atau di depan komputer, besar kemungkinan mengalami kegemukan, menghadapi risiko serangan jantung atau jatuh mati.


Dalam satu lidah pengarang minggu ini dalam jurnal perubatan The British Journal of Sports Medicine, Elin Ekblom-Bak dari Fakulti Sains Sukan dan Kesihatan Sweden mencadangkan pihak berkuasa menyemak semula definisi aktiviti fizikal untuk menyerlahkan bahaya duduk terlalu lama.


Setakat ini pihak berkuasa kesihatan belum meletakkan had tempoh duduk bagi seseorang walaupun sudah mengeluarkan garis panduan yang mencadangkan aktiviti fizikal ketika duduk.


"Selepas empat jam duduk, badan kita akan menghantar isyarat yang tidak menyenangkan," kata Ekblom-Bak.


Beliau berkata, gen yang mengatur jumlah glukos dan lemak dalam badan akan mula berhenti bertindak jika seseorang duduk pada tempoh lama.


Pakar aktiviti fizikal di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tim Armstrong, berkata mereka yang bersenam setiap hari, tetapi banyak menghabiskan masa duduk mungkin tidak dapat manfaat aktiviti senaman mereka.


Satu kajian diterbitkan tahun lalu yang menjejaki tabiat 17,000 warga Kanada bagi tempoh 12 tahun, mendapati mereka yang duduk paling lama berdepan risiko kematian lebih tinggi, walaupun mereka kerap bersenam.


"Kita masih tidak mempunyai bukti cukup untuk menyatakan tempoh duduk yang boleh dikatakan membahayakan," kata Peter Katzmarzyk dari Pusat Penyelidikan Biomedikal Pennington di Baton Rouge, yang mengetuai kajian di Kanada berkenaan.


Perangkaan dalam kajian di AS pada 2003-2004 mendapati rakyat negara itu menghabiskan separuh daripada masa mereka duduk, sama ada ketika kerja atau memandu. - Agensi



***Jom melebarkan montot~~ ngeee

Wednesday, June 23, 2010

Sharing is caring

Selfish Children: How to Teach Them to Share (http://www.mamashealth.com)


The concept of sharing does not come easily to children especially when they are two or three years old. Children naturally come equip with the strong, built in “want” quality. Children do not want what they already have but it is instead the allure of having what other children have or what is forbidden and out of reach to them that is appealing. This is a very powerful force that drives children. Children also automatically have a strong sense of what is “mine” and in the beginning they think everything is theirs.


The concept of ownership is important to children and they feel threatened and confused when asked to share their toys with others. Immediately the possessiveness kicks into gear and they feel as if they have to defend what belongs to them.


There are ways that it is possible to encourage children to learn to share. Let’s take a closer look …


Rules of Sharing


  • If you want to play with another child’s toy, ask the other child first and don’t just grab it from them. When you take your children to visit someone else’s house teach them to not just take what they want but to ask first (except in cases where the toy is freely offered). In the same way exercise this exact same principle in your own home- teach your kids that other children must ask for permission to play with their toys. This goes a long way in allowing a child to feel more relaxed and self-assured.
  • If someone asks you if they can play with one of your toys do not say no but give a reason or explanation. If your child chooses not to share with someone then teach them to show respect by offering an explanation or better yet, suggesting an alternative option. For example, taking turns is an excellent alternative that often works well for children.
  • The golden rule is always worthwhile to teach children in regards to sharing. Do unto others as you would like them to do unto you. This helps make children mindful when another child asks them if they could play with one of their toys. This rule is also applicable when it comes to handling the toys of others with caring and respect.


These rules are not easy to learn but even the most selfish child will learn them if they are consistently encouraged by parents and other family members. Be aware as parents however that children learn more from example than they do from mere words so make sure that what you say to them and what they see you doing coincides with each other. Make sure to teach a policy of sharing to your children from a young age and once learned, this is a policy that they will carry on into their teenage years as well as into their adult life.

Sunday, June 20, 2010

V-Power yang power


pakcik : --senyum--

pompuan : --senyum gaks!--

pakcik : dah cuba V-Power yg baru ni?

pompuan : mahal ahh..

pakcik : alahhh... baru RM2.05 seliter

pompuan : xpe ahh pakcik, pakai yg biasa pon okeh gak..

pakcik : kedekut laa ko neh..

pompuan : kehkehkeh! lenkali laa pakcik.

pakcik : ye laa ko tuh..

pompuan : muahaha!

Friday, June 18, 2010

Cheese Cake Mudah

Salam..

2 minggu lepas try buat cheese cake neh..

dapat resipi dari kak Fiza. tgk macam senang.. sebab guna slice cheese jek.. heheh!

kalo guna bahan yg payah nk cari, malas laa nk try kan.. ngee~~


awas! oven ini sgt panas!


tp penat cket laaa, sebab nk pukul putil telur ngan gula sampai meringue tuh.. perghh! bersauna laa jugak kt dapur. heheh!

lenguh tangan dibuatnye.. huhu! tp hasilnye, mantapp babe!

gebu x?

nak resipi jugak? klik cni okeh.. http://sofie2za.fotopages.com/?entry=1574605


pasni nk try buat brownies plak.. huhuhu!

Wednesday, June 16, 2010

ringan tulang


pi mai.. pi mai.. hehehe!! pi Mydin laa.. dah lama x pi sana.. saje jek singgah beli itu ini..

(kata betty : tu ni.. tu ni..)

okeh.. sy mengaku sedikit jakun.. x penah jumpa troli barang camni.. huhuhu!

tp sronok laaa.. x payah laa nk angkut pegang kt lengan lagi. berat!

amat mudah, praktikal..

kalo malas nk tarik, suh anak jek yg tarik..


senangggg~~

whopps! ini bukan kes penderaan ye..

haha!

Monday, June 14, 2010

Anpanman Training Pants


salam senin..

minggu lepas terbeli training pants untuk cik betty neh.. beli dekat cni --> mymonsterbb.com

beli²! murah saje mehh~~

suma neh gara² nk train dia x payah pkai pampers lagi laa neh.. huu..

harap² bole laa hendaknye..

owhh!! noooo!!!

thanks Celine.. great service! =]

**

update : sy dah test malam jumaat lepas, minah ni terlepas kencing jugak! tp seluar jek basah tanpa jejehan (paham ke?) hahah! kira ok laa tuh..

**

*arini saye cuti! yeaaahh!!

Friday, June 11, 2010

My Water Moments

Saat² berada di air~~

Anak : Mama! Mama! Jom laa mandi skali!
Mak :X bole nak oi.. kang basah + rosak plak henpon mama neh~~


sob..sobb.. tsk!

semua orang tau (ade ke yg xtau? huhu!) Sony Cyber-Shot terbaekk!!

saya adelah peminat Sony.. betul ahh.. x tipu punya..

sebelum ni saya gemar mengambil gambar dengan handphone SE saya. (nk beli camera x cukup RM lorh.. huhu! 2-in-1 pon ok ape..)

terbaru, Sony Cyber-Shot TX5, kamera kalis air (leh bawa masuk dalam air sedalam 3 meter tau!) paling nipis. WAHHH!!

Sony Cyber-Shot TX-5
pilih!pilih! mana yang berkenan~~

Sedikit tentang Sony Cyber-Shot TX5 :

Cyber-shot TX-5 neh ni ada"Exmor R" CMOS sensor, BIONZ imaging processor, and Carl Zeiss® Lens. Haa.. fungsi "Exmor R" CMOS sensor , membolehkan gambar yang kita ambil jadi cantik walaupon masa tu pencahayaan kt blakang kita suam² kuku jek.. hehe! BIONZ imaging prosessor pula berfungsi sebagai auto-fokus yang membolehkan gambar diambil dengan tepat. Carl Zeiss® Lens pula menjadikan gambar lebih nmpk semulajadi.. Lens Carl Zeiss tuh... huuu.. konpem cantik!


Yang menarik tentang Cyber-shot TX-5 adalah kemampuannya untuk berendam bersama-sama dalam air. hehe!! Kamera neh tak boleh berenang laaa kan, tapi bole dibawa bersama. Kalis air laa.. ape daa! hahah! Cyber-shot TX-5 juga tahan lasak dimana bole berfungsi pada cuaca tahap sejuk beku.. (sila test dalam Freezer okeh!) heheh!



Selain itu, dengan anti-mode Blur ia juga dapat memberikan gambar yang jelas dan tajam dengan tatacara ISO tinggi dan dengan fungsi automatik mengambil 10 keping gambar dalam satu masa, membolehkan kita memilih gambar yang terbaik.

menarik-kan??

ntah bila laaa nk merasa ni..


kalau laa dapat Cyber-shot TX-5 ni, mesti xde dah situasi 'duduk di tepi' jek.. heheh!

nuff owhh nuff!! bagi laaa pada saya Sony TX5 iteww!! =]

huhuhu!!


Thursday, June 10, 2010

pagar rumah @ ilmu alam ghaib

salam..

malam td tgk Ilmu Alam Ghaib kt TV3 tuh..

ada ustaz tu ajar macam mana nak mengatasi jin yg menganggu di rumah.

kalo tetibe jek budak² kt umah dok nangis² tunjuk'something' kt atas tu, ade laaa sesuatu yg menganggu tu..

caranya nk halau jin tuh, pegi kat pusat rumah @ tiang seri.

pusat rumah tu maknenye tengah² rumah laaa..

pastu azan kuat². Kata ustaz tu, jin² ni takut dan akan lari bila dengar azan.

bila dah abis azan, time tu laa kita amek peluang untuk pagar rumah.

bukan pasang pagar rumah yg besi tu tau! heheh! tu kene panggil kontraktor yg pasang.

cara nk pagar rumah plak, keluar rumah pastu baca ayat Kursi mulai dari pintu depan keliling satu rumah sampai kembali ke pintu utama tadi.

pastikan sebelum sampai ke pintu utama @ hampir abis pusing tuh, Ayat Kursi dah dibaca 7x.

opss, lupe plak.. masa kuar umah tu, kene genggam dua² belah tangan sambil baca Ayat Kursi tuh..

insyaAllah gangguan jin pon xde dah lepas tu.

tu jek laaa yg sy ingat. kalo salah, tolong betul kan okeh..

mekaseh.. =P

Wednesday, June 9, 2010

bundle girl

hehehe!!

sedang mencari baju bundle utk cikbetty..

baju lama byk yg dah sendat..

kuikui!

*agak² kalo buat jualan amal pre-loved baju betty yang lelama tu, ade ke org nk beli ek?

hehehe~~

Friday, June 4, 2010

Dari Awan Dania ke K.I.T.A

Salam..

kalau dulu Awan Dania.. skang ni K.I.T.A Carefree pon di layan kan jugak.. Asal ade Scha yg berlakon, elok jek laaa c Betty neh melepak depan TV.. hishhh..

okeh, sejak jadi penggemar cite Awan Dania tuh, c Betty dah tau ape cita-cita dia bila besar nanti.. hehehhheh! bukan FA ye puan².. tp Pilot! dia sendiri yg cakap nk jadi pilot.. camno tuh? hahah!

pastu jadi peminat cite K.I.T.A laa pulak... haishh... yg neh asyik dok berangan nek basikal cam kakak² K.I.T.A tu jugak.. kan ke lam cite tu dorang dok usung beg merah jambu.. ade kan?? alaa tote bag tu laa.. xtau laa camne c Betty neh leh dapat idea, recycle beg plastik kaler merah tu utk isi khazanah dia suma.. huuu.. nk sama pnya pasal kan.. asal bole jek.. huhuh!


bole plak nk tiru? err.. x sesuai langsung! huhu!

Wednesday, June 2, 2010

ngantuk jugaklah!

gambo ehsan : pakcik gugel

salam²!

heheh.. lama sudah x menaip kt blog neh.. kehkeh! bizi kot.. (yeke?) paham² sudaa..

arini ngantuk plak.. org kata kalo x ilangkan ngantuk, minum laa ayor kopi.. tapi betul ke?

wuhuu.. saye x bleh minum kopi.. kang ade yg tercirit plak.. jadinye ganti ler ngn ayor neskepe (Nescafe) O.. bole? bole jek kan??

tp td dah minum bergelen² neskepe O.. tetap x jalan jugak.. mata dan otak still mau suruh tido jugak laaa... camno?

agak² kalo guna sabun tahan ngantuk yg org dok jual skang neh tu, ilang x ngantuk neh? mujarab ke x ek?

hehehehe..

Wednesday, May 19, 2010

Betty & Tina 1 2 3


2 tahun

· Berlari dengan lebih yakin

· Panjat tangga tanpa bantuan tetapi belum boleh menukar atau ganti kaki semasa naik tangga

· Boleh seimbang dengan satu kaki dalam masa yang pendek, akan jatuh bila berusaha untuk lompat bangun dan duduk.

· Boleh pegang cawan atau gelas dengan menggunakan satu tangan.

· Boleh panjat kerusi dan duduk

· Boleh zip atau butang yang besar.

· Boleh tutup dan buka pintu.Boleh gerakkan barang-barang seperti barang mainan ke hadapan dengan menggunakan kaki


3 tahun

· Sudah pandai dalam membuang air besar.

· Boleh naik tangga tanpa pertolongan, noleh menukarkan kaki semasa naik tangga.

· Boleh sepak bola yang besar.

· Mereka gemar membina blok-blok atau bongkah-bongkahmenjadi menara.

· Boleh cuci tangan. Keringkan tangan dan juga berus gigi.

· Boleh memanipulasikan butang baju dan zip pada baju dan seluar

· Boleh membuka buku .

· Boleh memijak pedal basikal kecil atau beroda tiga

· Boleh memegang crayon atau pen dengan jari mula atau ibu jari.

· melukis bulatan penuh.

· Menunjukkan peningkatan guna kawal crayon dan marker semasa melukis.

· Melompat dari tempat tinggi sedikit ke lantai.

· Boleh membezakan jenis jantina.