Thursday, April 20, 2017

Terengganu Darul Iman

Roadtrip seterusnya kita ke Terengganu! Yeaaa!

Hahah! Gaya mcm x penah pegi Tganu pulak.. poyo jek! Kahkah!

Kali ni lain sikit.. sbb tu seronok lain maciamm gitu sbb mak ikut sekali. Abah tinggal jaga umah. Huhu!

So, rutin tiap kali balik ganu, mesti laa acara makan2..
Mcm biasa.. nenek da ready checklist dia dah.. haha! Dan menu I.C.T. ada dlm liat dia da.. hahaha lagi sekali!



Okeh, selalu kami menumpang umah moksu.. tapi trip balik kampung kali ni kami menumpang chalet Anees pulak..connecting room ye puan2.. leh main cak cak gitu. Haihh! Last sewa chalet sambung2 ni masa kenduri sambut menantu - weols - 12 tahun yg lepas.. huhu!



Petang2  kita g main pantai.. syiokkk! Tapi ingt tauu.. kena hati2 sbb ni laut china selatan.. x sama dgn pantai barat.. ombak dia ganas sgt.. ombak jahat! Ombak jahat! Hahahahha!



Mlm lepas makan roti tempayan,  kita pi melawat Masjid Kristal.. cantik view bila malam.. kalo siang, lain laa pulak rupanya.. haha!

Owh! Walaupon iols bernikah dgn org dari Terengganu, itu x bermakna weols dah penah smpai dkt semua tmpt2 pelancongan kat sini okeh.. ingt kelakar? #nangis

Overall, seronok sangat sbb bawak mak lagi sekali ke Terengganu. InsyaAllah kalo ada rezeki, nak repeat bawak abah sekali. Baru laaa best!

Okeh! Tu je untuk update kali ni.. Alhamdulillah. babai!

#nexttripsoon
#nakpiredangpulak
#kumpulbajet
#belanjawan2018


Tuesday, April 18, 2017

Kelantan Darul Naim

Salam sejahtera.

Ini adalah siaran tertunda. Kahkah!

Sebenarnye nawaitu tu dah ada.. cuma usaha pulak kurang.. camno? Sila menangis! Haha!

Okeh, awal bulan April baru ni, kami akhirnya telah smpai ke Negeri Kelantan Darul Naim. Dan yg best, kali ni kita angkut Nenek Yah sekali! Yea! Jujur, sy x penah jejak kaki kat sini. 1st time gitu. Wewww..



Memandangkan trip kali ni terlalu tiba2, so jadual adelah sgt caca marba. Tapi disebabkan kita bawak Nenek, byk tempat laa nak disinggahnya.. ni semua gara2 Program kat tv ler.. huhu! Sila lihat bukti bergambar ye.. wefie dgn mercu tanda rehal tu adalah wajib dalam senarai ok.. 

Sempat singgah ke Kompleks Kraftangan. Tempat di tuju - Nasi Ulam Cikgu. Walauwehhh.. giler ramai orang! Berpusing2 cari parking.. haha! Overall, makanan dia sedap. Next time boleh dtg singgah sini lagi. Hehe!

Lepas da kenyang, singgah pulak ke Pasar Siti Khadijah. Tapi sebab kami smpai pun da petang, xde laa jumpa benda menarik.. mokcik siti pon da kemas2 nok kelik dumoh doh.. haha! 

Kendian, singgoh pulak Pantai Cahaya Bulan - PCB. Huu.. memandangkan iols ni kawen org tganu, tiap2 kali balik kampung pon akan jumpa pantai, jadinya idok laaa teruja mana.. haha! Tapi sekurang2 iols da jejak kaki kat sini okeh!

Lepas tu trus shoot balik ke tmpt tumpangan kami di Wakaf Che Yeh.

Mlmnya planning nak berjalan ke Pasar Wakaf Che Yeh.. last2 kami berdua2an je yg pegi sbb - nenek da lenguh kaki. Haha! Xde ape yg best - feel ala2 uptown je.. kihkih!



Kami hanya dok 1 mlm je kat sini, sbb esoknya kami menuju ke negeri sebelah pula! Hahaha!

Next entry - Trip ke Terengganu! Balik kampung yea!

Sunday, March 26, 2017

Oksigen

Haaa...

Ni cerita hujung bulan lepas dgn minggu lepas pnya..
Back to back gituu...



Motif sebenar nak ngikut ayahnye si putri ni.. alang2 pi bercuti sekali la... worang kata short vaccay gituu.. haha!

Gigih tau si putri nak ikut walopon 1st trip dah rentung giler sbb mandi kolam.. baru nak ceroh sikit, masuk hutan balik.. makin rentung laaa... aiyaaa!

Okk.. Bernam Jaliey tempat yg kami pegi ni still baru lagi.. chalet in the hutan ye puan2.. kira2 30minit dari jalan besor dgn menaiki kenderaan 4x4 saje ye.. jalannye separa bertar.. yg lain tanah merah berbatu bata.. tp kalo konpiden level tu tinggi, nak guna keta biasa pon boleyyy.. sebab ehh, ade je moto eskrem masuk sampai dlm hutan ni.. nak niaga punya pasal kann.. haa!

Owh ya, kolamnye bukan air klorin mcm swimming pool kat hotel2 or kondo2 tu ye.. ini betul2 asli dari air sungai.. even dlm chalet pon ko akan mandi air dari sungai ye.. ehh.. ko jgn tanya nama sungai ape ye.. da konpem2 laa Sungai Bernam.. haihhh!



Tempat ni sesuai utk mereka2 yg nk berehat kok! Signal henpon mmg xde ye puan.. kalo ade tu, anda sgt bernasib baik! Heheh! Dekat sini, elektrik dijanakuasakan dgn generator.. kalo tetiba black out tu, bkn tnb potong line, dan bukan sebab org curi kabel ye.. sbb ehh minyak generator da abis laaaa.. hahah! Jadi  sila standby lampu suluh masing2 ya..

Yg bestnya jugak dkt sini selain dr sejuk mcm kat tanah tinggi, kat sini jugak xde nyamuk ye.. tak caye? Sila laa cuba dtg sini okeh.. gituu..  😍😍 ni bkn iklan okeh.. cuma berkongsi pengalaman je sambil2 update blog.. hahah! Bila lagi ye dok?

Okehhh.. babaiii n happy weekend!

Monday, February 27, 2017

Sesi Mari Mengeja



Sumber: facebook


Haaa.. dah berapa lama tak bersenam?

Setakat jari jemari je yg bersenam kannn.. patut laaa kuruihhh ramping je jari.. hakhak!

Jujur, acik jeela lama dah x berworkout.. rasa berat dah 100kg kot.. #nangisbelakangpintu

Maunye x.. asal amek gambo je, dah rasa mcm model dunlop je.. bertingkek tingkek..hahaha!

Mohon doakan acik jeela sedor diri dan cepat2 bersenam secara rasional n istiqomah. Aminnn!

Sekian, have a nice day!

Sunday, February 26, 2017

Meow Meow Kuching Trip

Assalamualaikum uolss..

Maap sebab lama x bersiaran.. hakhak!

Okeh, terus sahaja kepada tajuk diatas ye.. acik jeela n family baru je balik dari bercuti2 Malaysia.. baru tu bukan bermaksud 2 atau 3 jam yg lepas ye puan2.. semalam pun bukan.. ni balik isnin lepas ye.. kira baru laa jugak sbb hari ni hari ahad.. belom pon seminggu ye.. ko jgn tanya banyak kali okehh.. Acik g mana? Ko x tengok tajuk ke nak? Kuching kan.. mestilaa dekat Sarawak.. haih laaa..

Ahli rombongan xde laa ramai sangat.. kira2 baru 16 kepala.. x penuh pon satu kapal tu kan.. okeh la, x payah nak bebel byk sgt, mari laa kita melayan gambar..


Alhamdulliahh.. perjalanan berjalan lancar.. cuma time balik tu je flight delayed setengah jam.. bertabah laaa.. biasalaa kamek orang naik belon murah.. kalo pakai belon latex maybe ok kot.. hahaah!



Memandangkan pegi pon tengah2 bulan, kamek orang xde laa shopping beriya2.. kebanyakkan makan makan makan je la.. sape kata mee kolok sedap? Aiyoo.. sedap laa kalo 1 or 2 kali makan.. tapi kalo tiap2 kali ddk order mee kolok, mau terjolok anak tekak woii! Mcm cik betty tu laaa! Huh! Utk acik jeela, Mee Jawa kat Benteng @ pasar satok! Recommended! #ilike


Kesimpulan, seronok woii jalan2 ramai2 ni.. penat tu x pyh kira laa.. kata pon pi berjalan.. sila pakai kasut yg sesuai ye.. lagi2 sana byk benor pasar nak singgah.. pasar satok laa.. pasar serikin laa..tu x termasuk pasar malam okeh..  haha! Terima kasih kepada semua ahli rombongan.. insyaAllah kalo ade bajet lebih, boleh laaa join next trip pulak 😁😁

Sekian, Kamek orang semenanjung makan roti Gardenia. 😚😚