Monday, February 11, 2019

Friday, February 8, 2019

Pre Padang-Bukittinggi




Haluuu... Lama sangat peram ni.. hahah! Ok, kali ni nak share 1st trip Acik Zila n family ke luar negara.. gitu.. tak jauh laa pong.. dekat je. Org kata 5 minit sampai 😄

Memandangkan ini kali pertama & nak bawak Nenek Yah sekali, so kena laa cari agen & supir utk trip jalan2 kat sana.. kalau kat tmpat sendiri, sonang je nak redah.. ni tmpat org oi... mak pula dok saiko tnya,
"ko dah booking ke belum?" "Ni under travel agent ke?" "Mak risau laaa jadi apa2 kat sana"

Hahahah! Mak..mak.. 😂😂

Bermula laa episod mencari mengugel menelaah menanya memikir semua.. haaa! Ambik.. semua 'men' ada.. 🤓🤓

Akhirnya kitaorang decide (sebenarnya bukan kitaorg, iols yg decide.. hahah) guna khidmat blogger Irda Garmin. Since dia pun ada buat collaboration dgn supir di BukitTinggi.. so tak payah nk pening2 ya..

Pakej pula depends on apa yg korang nak & boleh bawak bincang.. gittuu.. nak hotel 10 bintang, nak pegi bulan..  tak nak itu, tak nak ini.  Tq yaa Sis sbb layan iols yg macam2 ni kan.. 😂😂



Recommended for those yg nak ke Padang-Bukittinggi, boleh contact Irda Garmin yaa uolss.. bukan biasa biasa ni.. 😉😉

Overall, 👍👍👍 to Irda & Ad Janu.. walaupun dapat jumpa sekejap dkt kedai makan kan.. haha! Oh, juga pada supir kami, Dedek yg jaga & bawa jalan2 sepanjang 3 hari 2 mlm di Padang-Bukittinggi. Terima kasih yaa 🤗🤗🤗

Oh iya, gambar2 lain nnt Acik Zila susun satu2 ye.. baru ler ada byk posting n nmpk rajin walopon back dated pnya post.. hahaha!

Ok.. babai ❤

#trippadangbukittinggi
#familytrip
#acikzilasuka

Tuesday, February 5, 2019

Bukan salah saya!

Kejadian petang tadi.. haah! Baru je tadi.. sampai mak menaip kat sini untuk mewaraskan sel2 otak ni.. Grrrr!

Mak yg garang : Putttttrrrrrriiiiiiii!!!!!

Mak yg garang : Ni ape kejadah niiii... baik cakap cepat!

Anak tak bersalah : bukan saya yg buattt..

Mak yg garang : kalau bukan salah awak, salah siapaaa?

Anak tak bersalah : bukan saya yg buat

#ddk tepi nenek dgn pakej  muka tak bersalah
#nenek tengok tv
#tokmat tgk sinetron mak dan anak. Sambung tgk v balik

Mak yg garang : dah tu tak kan patah sendiri? Tak logikkk.. tadi helok jeeee..

#mak dah berasap
#mak rasa nak gigit orang
#mak bawak2 istighfar

Nenek chill chill : mengaku je laa awak yg buat.. cakap tak sengaja dkt mama.. kan senang..

Tok Mak tak kuasa : cakap je laa..

Mak yg garang : hah? Ni ada towel awak ni haa.. awak masuk bilik mama tadi kannnn??

Anak tak bersalah : . . . . . . . . .

Mak yg dah waras :  Awak kan yg buat?? (Low note tahan geram)

Anak tak bersalah : saya duduk je.. lepas tu dgr bunyik "piakk".. sy bangun..  tgk2 dah patah mama.. sorry mamaaa

Mak yg redha : . . . . . . .

Anak tak bersalah : ni boleh sambung dgn gam gajah kan mama?



#ideageliga
#selselotakberhubung
#bapakkaumana



Tuesday, January 22, 2019

Ngauman Cindaku


Haluuuu... kembali bersiaran..


Kenalkann... ini laaa cinda cik putri yg hobinya tidur 😁

Okeh.. kita terus kepada tajuk diatas ya.. heh!

Lepas je abis JBDM 1 & 2, terus sambung Ngauman Cindaku.. haa kau.. tetiba bercampur pulak watak dalam kepala.. hahah! Tu laaa akibat gelojoh kan.. patutnya restkan laaa kejap kepala hotak tu.. hahaha!



Alhamdulillah, akhirnya habis jugak membaca novel terbaru dari A. Darwisy  ni... gigih berebut nak baca dgn cikPutri okeh.. mentang2 laa Tok Darwisy tu pi tulis nama dia dkt buku tu.. eksyen pula dgn mama dia.. haha!



So rumusan yg boleh kita simpulkan.. ecehh.. mcm dak2 sekolah pulak buat rumusan kesimpulan bagai.. kehkeh!

Cinda tu Harimau.. kisah dulu2 yg mana org boleh bertukar jadi rimau.. bukan laa bertukar mcm power rangers tu.. ko ni pun kan! Babab kang.. hmm!

Secara keseluruhan, buku ni boleh la utk di baca ketika bersantai2 ye.. fokus mesti ada.. kalo tak, nnt kena repeat balik.. heh.. budak2 tahap 2 (darjah 4, 5,6) boleh jugak baca.. tak seram.. more kepada kekeluargaan, persahabatan & keimanan.

Saje nak citer,  acik zila ni ada juga darah Kerinchi belah abah acik zila ni ha.. salasilah keluarga? Cukup je laa korang tau yg Nenek & Arwah Atuk acik zila ni berasal dari Seberang ye.. alhamdulillah, onyang nenek cik Putri masih ada lagi, umur dah hampir 90 tahun, tapi dah terbaring ler.. sakit tua..

Jadi dipendekkan citer, so bertanya acik ni kepada abah..

Acik zila.: bah, org kerinci ni mmg boleh jadi rimau ke?
Abah : ko ni asal kata org kerinci je, mesti jadi rimau.. tu duluuu... org ambil ilmu sesat tu..  (mode jeling + mulut muncung)
Acik zila : hah.. sama laaa dlm buku ni.. katanya ilmu sesat jadi rimau.. tapi ada juga mmg ada keturunan rimau dok dlm hutan..
Cik Putri : ye ke atok?
Acik zila : haa.. ko tanya laa tok mat kau tu.. org kinci leh jadi rimauuu 😎🐅.. aummmm.. hahah!
Mak : haa la... org kerinci dulu2, yg jadi rimau tu kalo nak numpang umah org, mesti cari dinding berlubang.. mlm2 nak keluarkan ekor dia.. org kerinci laa tu..  (mode menyampuk tetiba.. ni kes tak puas ati.. hahah!)
Abah : tu org dulu duluuuuu... sekarang mana ada dah.. tu laa kau asyik nak samakan je org kerinci semua..
Mak : iya... ni cakap aje.. tu pun nak marah..
Abah : iyyaaaa.. bukan marahhh.. nak terangkan.. org sekarang ni tak tau..potpetpotpet.. blaaa.. blaa..
.
.
.
Akhirnya pertikaman lidah tamat sebab nak layan drama kat tv.. hahah..
.
.
Nota kecil :
Sayang abah n mak ❤ saya sayang keluarga saya


Selamat malam.

Sunday, December 2, 2018

Sambal Menyambal

Haluuu!

Haa... saje nak bagitau, sejak  dua menjak ni acik zila sudah kembali rajin memasak uols.. hahah!

Bukan apa, selain nak jimatkan kos lunch kat opis, dapat jugak laaa memasak utk family tercinta.. gittew..



Nampak gambo sambal tu? Haaa.. tu sambal nak cepat n sonang keje nama dia.. resepi boleh google sbb byk versi.. ikut korang nak follow mana 1 yg rasa sedap n mudah. Mcm acik zila ko ni, suka follow resepi dari blog cik Nurul.. ya rabbi.. senang je taw! Tq share resepi! 😁



Okeh.. yang ni pulak daging masak sambal utk bekalan esok.. Buat terus lepas siap sambal tu, golek2 je daging & kentang yg dah di rebus, wallaaa...settle keje. So malam ni boleh tido dgn lena gitu. Esok tinggal masak nasi je.. 😆😆

Okeh laa.. acik tau korang pon biasa gak masak.. yee tauuu.. acik je yg pemalas nak masak.. maklum ler faktor usia gittew.. ehhh? Hahahah!

Selamat Malam korang!