Thursday, March 11, 2010

apooo?? Kudis Api??

salam..

 

2 malam lepas bawak Betty g Klinik Shah Alam.. huuu.. 1st time bawak dia ke sini.. ni pon gara² BARU dapat tau klinik ni beroperasi sampai malam.. weeeee~~ sy sgt suka okeh! leh jimat ongkos g klinik swasta.. heheh!

 

owh, kami penah gak laa datang cni.. 1st masa nk wat ujian HIV.. kan ke nk kawen dulu kene wat ujian neh.. =P , pastu skali lg masa diri sendri demam, kasi pergi sana laaa.. slaunye g Klinik Bukit Kuda, Klang tu.. bila dah malas sgt, g Sec.7 ni pnya pon okeh gak.. heheh..

 080320102415 

kami sampai dalam pukul 8pm. hehe! dah umah mak sy dekat ngn sek. 7 neh… bape menet jek amek masa nk sampai kan? jalan kaki pon boleyyy.. hahaha! jadinye x payah laa nk cepat² sgt.. betul x? =P

 

time kami smpai tu, ade laa 3-4 family yg dok menunggu giliran.. kejap jek laaa.. dalam masa kurang sejam dah bole balik..

 

080320102416

 

 

doktor x kata ape pon.. sbb sy dh cakap awal² mcm ade kesan melepuh + ada air dalam tuh.. (hehehe.. x crita pon kt doc tu, sy ade pecahkan gelembung air tu.. huhu!) owh.. mak sy kata tu namanya Kudis Api laa dol.. huhu!  jangkit ngn Qistina laa neh.. pergghhh… Qistina pnya lagi dasyat… memula kt kaki, pastu kat siku, kat mana² pon bole.. =P huhu.. x sure laa minah kenit lagi sorang tu dah okeh ke tidak.. dah ler ade asma.. kesian kan? =]

 

080320102413

 

so, doc cuma bagi krim sapu NEOSAFE ngn antibiotik pahit giler tu jek.. krim sapu tu nmpknye ade menunjukan perubahan.. antibiotik tu? haram di luek kan balik ubat tu.. tp mmg pahit giler dol.. x caye, meh dtg umah try ubat tu!

 

alhamdulillah laaa.. ehhh! belum leh tarik napas lega lg neh.. kene tggu lagi seminggu dua okeh.. risau gak.. sbb mende neh berjangkit.. jadi kene kuarantin dulu kt umah.. kalo bawak kuar pon, kene perhati bebetul minah kenit neh.. huhu!

 

okeh, itu saje.. jom berdoa makan bersama² biar anak² ini cepat sembuh.. aminn

Thursday, March 4, 2010

mana nak cari khemah piknik?

saya sedang men'survey' khemah² untuk pegi berpiknik ahad ni..

stakat untuk tempat golek² sy ngn cikBetty je cukup laa..

ada laaa jumpa satu dua online shop yg jual khemah neh..

tp nk C.O.D, jauh plak.. (jauh laa sgt... wahaha!)

nk pos, takut x sempat plak sampai sbb esok dah jumaat..

huuu...

kat mana lg ade ek?

kt Giant @ Tesco skang ni ade offer x? huhu!

nk yg murah² jek ek.. heheh! mahal², tolak tepi dulu..

agak² kalo call Customer Service mana² shopping complex semata² nk tnya pasal khemah, dorang layan ke x ek?

nama pon survey kan?

ngeee~~

Wednesday, March 3, 2010

Terang Benderang @ i-City Shah Alam

salam..


2 minggu lepas kami ke i-city.. saje jek jenjalan katanya.. hehe! memula tu malas gak nk singgah sbb kene jalan kaki.. jauh maa.. tp slowtalk ngn pakpecho ‘ ala bang, pasni ntah bila lg kita nk masuk cni..’ hahaha! nasib mood malas bertukar ghajin.. tp tang kat carpark plak leceh benor.. pakpecho lak dah marah² sebab lift kt carpark tu x berfungsi.. cam hampeh.. siap tendang pintu lift lagi.. (muahaha!! sila jgn tiru~~ vandalisme) skali, rupanya turun 1 tangga sahaja.. huhu!



owhh, di sebalik cerita tangga, si anak tangga yg ke-2, cikBetty dengan rakusnya telah tertiarap antara tangga² yg ada.. pehh.. nasib x luka ape.. Cuma sedikit terkejut.. (maybe nmpk antu kowt.. huhu!)



sampai sana, trus jenjalan laaa… memula pi kat tempat ala² nak sambut Christmas.. hohoho! sangat best.. tp sedikit sesak.. payah nk ngambik gambo.. pheww..



pehtu, kt tempat lain plak.. ala² nk sambut tahun baru cina (ehhh.. baru pas tahun baru cina lorh.. haha!)



dan, kemuncak perjalanan kaki kami.. tempat pokok terang berlampu.. hehe.. tgk gambo laaa..



kt taman ni ade org jual lampu.. RM5 secekak.. sangat comel untuk bebudak ye.. ade gak org jual air.. ala.. letak lam ice box besor tu, pastu dok laa celah² pokok.. nasib laa kalo org nmpk, org beli.. x nmpk, x beli.. owhh.. kedai xde yg bukak kt bangunan sana ye.. mungkin tengah tahun ni, baru bukak kot memalam.. hehe..



dan kami ke sana lagi minggu lepas.. saje bawak atok n nenek cikBetty ronda².. tp x singgah pon.. sbb jalan sgt jammed (ada sambutan Chap Goh Meh).. juz tgk tepi highway saje.. hasilnya… cikBetty melalak bagai nk rak sebab x singgah tgk lampu cantik dia tuh.. dah ler semangat pkai lampu liplap kt kepala, last² x singgah.. haruuuuu…



sekian, jom pegi?? =]

Tuesday, March 2, 2010

awak mam ape? … chingggg~~

salam..


minggu lepas bawak c betty g klinik.. check-up 2 taun..


berat terkini : 15.2kg


kejap jek dah besar.. wink***


ingtkan kene mam ubat cacing tu kt klinik..


rupanya bagi mam kt umah je daaaa…



nama ubat neh à suspension albendazole / pyrantel pamoate


ye.. isinya 10ml a.k.a 1 botol tu kene abiskan..


memula susah gak nk bagi.. siap bergaduh sakan!


lama².. (sendri kasi tengok laaaa~~)



hishh.. hishhh..


note : hasil mkn ubat cacing--> no cacing yg kluar dari dalam perut muncit itew.. huhu!


daaa~~

Monday, March 1, 2010

Tok dan Tok Ki

Salam..


adalah dimaklumkan, keluarga mentua saya telah datang buat pertama kalinya ke rumah selepas kami berkahwin. huhu.. nasib tok n tok ki betty nk datang.. mesti jenuh mulut adik ipar n lakinya tu ajak jenjalan kt sni.. hehe..


sebelum sampai kt puncak alam, pak pecho pon ade pesan kt adik ipar dia tu.. kalo dah sampai tol Gombak, berhenti kat ctu. tunggu kami datang amik. byak kali dia pesan. ye laa.. c zahar tu bukan penah drive sendri ke selangor neh.. buatnye sesat.. alahai jek laaa..


masa yg ditunggu pon tiba.. kejap² tepon bunyik.. kejap² mesej bunyik.. hahha.. last skali, c zahar tu call, kami sesat! whoaaaa… jam time tu dah 2 pagi lorhh… trus berdesup kitaorg siap² ala kadar.. angkut c betty yg tengah tido, campak lam keta..


cari pnya cari, dorang dah sesat kt pasar borong gombak.. alahai.. mana nk cari tetengah pagi buta neh.. bukan reti pon area sana.. muka pakpecho mmg mcm x puas ati jek laaa.. sbb org dah pesan jgn pi corner memana.. di buat jugak.. hishhhhh..


nasib lalu kt area uptown gombak.. tnya kt org niaga kt sana (mekasih ye cik mat) trus jumpa jalan.. alhamdulillah.. trus bawak balik umah.. sampai Puncak Alam dah 4am.. buat air teh o panas, trus sambung tido.. sbb esok pagi nk challo p kije plak.. huhu..


pepaginya, trus siap² buat air suma, breakfast plak pakpecho beli nasi kerabu kt makcik ujung simpang 3.. salam² tok n tok ki betty, trus g kije.. tengahari balik jap, tapau and anta lauk (giler? mana sempat nk masak dol..) hehehe.. pastu berdesup blik opis.. hehe..



sepanjang ade kat cni, kami bawak laa jenjalan pusing² kt shah alam ni.. bawak pengantin baru kan… konon² honeymoon laaa.. hahahah.. takat datang cni, tp nk dok umah, bek x payah datang kan.. tu pasal kene bawak pi jenjalan.. ingt nk bawak pi redah hutan belantara ke.. mandi kolam ke.. window shopping ke.. tp agak² laa… yg datang ni bukan kanak-kanak.. org dewasa + org tua² ye puan²..



bawa juga kt Putrajaya.. tempat yg MIL n FIL n SIL x sempat nk singgah masa dtg kenduri kawin kami dulu.. cian kan? huhu.. akhirnya sampai jugak.. hehehe.. yg over, biasalaaa.. of coz laa pengantin baru itew.. hahhaa!



ade jugak ajak pi melaka, tp xmo plak mereka² ini.. jauh pon satu halnye.. jadinye kami pi laaa kenduri kt melaka ari ahad malam tuh.. kesian ko nrul.. layan tetamu sampai malam.. huhu!


masa nk balik ke tganu, kami hantar hingga ke gombak juga.. takut kang sesat lagi.. hehe! akhir kata, tak tau laa bila lagi MIL n FIL neh nak datang sini lagi.. jangan serik sudah… huhu!



sekian.