Friday, December 27, 2013

Saya adelah obese!



Wuwuwu...

Blood pressure: ok normal
Cholesterol : ok normal
Glucose : ok normal
Bmi : ok, x normal..

Cane nak turunkan 14kg nehh.. Adoi!

Nota doktor : gemuk @ kurus x semestinya sihat, gemuk @ kurus x semstinya x sihat.. Sila jaga pemakanan + exercise.. Baheekk doc!

Nota org kurus : gemok + boncit! Eeuuwww obese!

Nota org gemuk : kurus xde isi.. X best! Kena sedang2 je..

Nota sy: xnk kurus.. Sy nak sihat + gembira saje..

Tuesday, December 10, 2013

8th 'nikah' Anniversary



Alhamdulillah... Lapan tahun sudah.. :)

Saturday, November 30, 2013

Tahniah Batrisyia!



Alhamdulillah...



insyaAllah tahun depan masih lagi dgn Pasti Azzahrah 4.. Pheww!
ini adelah siaran tertunda.. Voley? Haha

Monday, November 18, 2013

cuti tapi....



Ape yg korang buat kalo time uols cuti tetiba dpt sms or call yg bgtau keje uols yg urgent tu x siap or silap buat padahal uols tau keje tu uols dh siapkan or x silap sbb uols mmg tau uols adelah yg terbaik? #poyo laa tu
Dan bila post mortem, keje uols mmg tiptop #poyo lagi sekali no problem..? Wth?!

A) rasa mcm nak benti keje
B) rasa nak hempuk kepala kt tiang letrik sbb stress
C) rasa malu
D) rasa menyesal sbb cuai sgt
E) rasa nk sambung cuti 80 hari
F) rasa mcm ada sabotaj
G) rasa syg ehh.. Ehh... #motip?
H) rasa sukahati
I) secukup rasa

Sila pileyyy!

Sy rasa mungkin Allah nak uji sy erti SABAR .. Jgn panik sbb ini kecik punya hal maaa... Bila ko panik, aku pon panik jugak.. Adoiii!

Alhamdulillah

Thursday, November 7, 2013

Are you?



Salam Maal Hijrah :)

Wednesday, October 23, 2013

Sedangkan lidah lagi tergigit



Dari Ibnu Umar ra., katanya: "Rosululloh Muhammad saw. bersabda:
"Janganlah engkau semua memperbanyak kata, selain untuk berzikir kepada Alloh Ta'ala, sebab sesungguhnya banyaknya pembicaraan kerasnya hati dan sesungguhnya sejauh - jauh manusia dari Alloh ialah yang berhati keras," - yakni enggan menerima petunjuk baik. (*Hadits Riwayat Tirmidzi*)

wallahualam..

Selamat hari rabu!

Friday, October 18, 2013

Cuti lagi! Yeaaaaa....



Every child is an artist.  The problem is how to remain an artist once he grows up. –Pablo Picasso

Have a nice day!

Saturday, October 12, 2013

Hari ini hari Sabtu :)

As salam.. Selamat hari sabtu!

Minggu ni xde g mana2 sbb Ayah.CikBetty keje.. T-T



Jadi, aktiviti minggu ni hanyalah dok umah tgk cite hagemaru makan minum lepak2 sambil buat homework sbb lagi 2mmgu cikBetty nk examm.. Hah! :)

Oh! Memandangkan ibu jari kaki yg montok tu terseliuh sbb jatuh kat sekolah dan jln pon terdengkot2(ade ke perkataan ni? Heh!) , cubaan memujuk Mamanya p ronda2 dihari sabtu x berjaya.. Kesiannnn.... Hahah! Kita Dok umah diam2 ye anak... Nanti kalo kuar jugak, tetiba x larat nk jln, sape nk dukung?! 30kg hokeyyy... Tercabut lutut mama nanti :p



Konpius kejap kannn.... Bengkak terseliuh atau mmg ghupanya tembam mcm tu?! Sila jawab sendiri.. Hehe!

Ok.. Salam AidilAdha dan selamat menjalani ibadah korban..

Friday, October 4, 2013

From Cameron Highlands with love



alhamdulillah...
(utk yg keberapa kali ntah) #pengsan

Wednesday, September 25, 2013

Nubian Goat Milk



Ni dia susu Nubian.. Selama ni dok dngar jek org cite..

Rasanya sedap laa kot utk org biasa minum susu...

Tp sy rasa pon ok.. Xler sesedap lazat mana..rasa susu je laa wehh.. Lagi laa ade ketulan2 susu.. Adoiii... paksa diri je telan.. Huuu...

Tanya diri: Pasni nak beli lagi?? InsyaAllah... :)

Selamat malam!

Sunday, September 1, 2013

Peraduan Bonanza Hari Keluarga Malaysia Nestle

Jom join! =]


**gigih pi korek laci carik plastik megi + nestum.. hahahah!

Sunday, August 18, 2013

Good bye 2 series..



Hek! Hari ni dh genap 30thn..

Sekejap je usia meningkat.

Moga2 tahun ni sy akan sentiasa sihat, murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan.

Note: no cakes.. birthday girl mkn pau hospital je gara2 abahanda hypo + warded pagi ni.. Huhu! Semoga abah cepat kluar spital.. Amin.

Monday, July 29, 2013

.... yg bersalah

Assalam dn selamat berpuasa!

Sekarang petang2 d bln ramadhan ni, bkn setakat org yg jual makanan utk berbuka puasa.. Mercun / bunga api pon ada sama.. walaupon kerajaan sendiri dh melarang sebarang aktivi menjual @ membeli, tapi benda ni tetap ada jugakk.. permintaan ada maa... Yelaa! Rugi ape kalo x jual.. Stakat bunga api ngn mercun pop pop je.. Modal ciput untung byk..Ape adehalll... Even Mydin pon ade jual pop pop okk.. Haha!

So bukan perkara pelik laaa kalo mak bapak sibuk cari juadah nk berbuka, anak pun ikut sibuk jgk.. Bkn beli mknn tapi Nk beli mercun pop pop katanya..

Tapi bila dh terkena n tersakit, mmg tobat laaa budak yg kena tu... Mcm kt bwh ni..


Rasakan!

Ni sebab sibuk sgt nk suh ayahnya singgah beli bunga api laaa... X singgah karang, trus buat stail kura2 dia... Huuu! Anak dh mintak, si ayah pon belikan laa... Lepas buka puasa boleh main katanya.. Heheh!

Nk jadikan cite, lepas main budk ni pon masuk umah..straight je ke dapur.. Ingtkan knp.. Mungkin nk minum kehape.. Rupanya tapak kaki dh berlubang n part yg best, c ayah boleh x perasan?! Haiyoooo...

Tulaaa.. Nk main sgt! Dh pesan benda tu bahaya.. Xnk dengar!


Oppa laa sgt ko ni!

Skang, tiap kali lalu dpn org jual mercun, trus trauma cik betty.. Takut berlubang lagi kakinya.. Haha!

So hati2 time main mercun + bunga api ye.. Malang mmg x berbau. Bila dh kena yg Mak salahkan anak sbb main, Anak salahkan ayah sbb beli, ayah salahkan c penjual mercun sbb jual. Pastu penjual salahkan ayah sbb singgah beli, ayah salahkan anak sbb suh beli, anak pulak salahkan ...... Sila laaa sambung sendiri ayat okehhh sbb sudah terlambat + X guna dh tuduh menuduh..
Ok, selamat bermain mercun + hati2!

Sunday, July 7, 2013

Home sweet home

selamat hari minggu!

Sesi mengemas rumah sebelum ramadhan tiba..

Giler ahhh.. Dekat sebulan x balik!

Dh mcm karpet dh habuk ni.. Huhu!


penolong yg berhemah.. Kna upah mkn dlu br boleh jalan.. Phewww!

Bye!

Wednesday, July 3, 2013

R E H A T



- - -

Monday, June 24, 2013

Happy Monday!



dont forget to wear ur face mask :)

Sunday, June 16, 2013

Happy Fathers Day - Free movie ticket from OREO-lah!



To Bapa,



Happy fathers day =]



With Love; Anak-anak
 
 


 
 
Jom redeem OREO free movie tiket kat sini  <--klik laaa =]
 
 

Thursday, June 13, 2013

Doyaemon




baaguussss!

Sunday, June 9, 2013

Yeaa! Akhirnya...


esok sekolahhh.. Yippiiee

Friday, May 17, 2013

Cuti yg best (LAH SANGAT!)

Heh! hari ni sy cuti.

(TETIBE)

Saje apply.. Bkn g bercuti pong! Tq bos sbb approvekan cuti sy :)

Ingt nk pontengkan cikBetty skali.. Tp dia ada exam pulok.. last paper. Huhh...

So, kejap lg nk pi amek dia balik sekolah..

Petang cket leh laa pi jalan2.. Yippiee!

Bye!

posted from Bloggeroid

Saturday, April 27, 2013

Yeaaa!

Heheh!

Dh lama nak beli bantal bebunga nehh.. Tp sampai sudah x terbeli pong... Huuu..

Dan akhirnya dpt jugak.. Haha!

Motip gedik nk beli sesangat ni??

Xde agenda tersembunyi pun laaa...

Cuma mmg nk benda alah ni.. =P

Nota bantal: sila SABAR

Thursday, April 18, 2013

Holiday pleaseeeee...

 
 
tetiba terasa nak merehatkan diri di suatu tempat yg asing.. huhu!
 

Wednesday, April 3, 2013

Ar Razzaq (Maha Pemberi Rezeki)





Dia yang memberi segala rezeki (nikmat) kepada hamba Nya.

Fadilat dan khasiatnya:

a. Orang yang mengamalkan zikir ini insyaAllah akan lapang penghidupannya dan mendapat rezeki yang tidak disangka sangka. Kaifiatnya begini: Setelah selesai mengerjakan solat subuh, berdirilah di sebelah kanan rumah dengan menghadap ke arah kiblat, kemudian baca Ya Razzaq sebanyak 10 kali. Kemudian berdiri di sebelah kiri rumah (menghadap kiblat) dan membaca Ya Razzaq 10 kali. Setelah itu pindah ke sebelah hadapan rumah, berdiri menghadap kiblat dan membaca zikir ini 10 kali. Dan yang terakhir berdirilah dengan menghadap arah ke kiblat di belakang rumah dan baca zikir ini 10 kali, insyaAllah akan murah rezeki orang yang mengamalkannya.

b. Sesiapa yang membaca Ya Razzaq 20 kali setiap hari yakni dibaca pagi pagi sebelum sarapan dan diwiridkannya selama 20 hari, insyaAllah dia akan diberi kefahaman yang mendalam dan sempurna dalam sesuatu perkara.

c. Orang yang berulangkali membaca zikir ini akan segala usahanya akan berjalan dengan lancar insyaAllah


nota kertas recycle: Alhamdulillah.. syukur =]

Friday, March 15, 2013

Pati Delima Gulsan

Assalamualaikum! Selamat hari Jumaat..

Mari! Mari! Mari!

Heheh.. saya nk mempromot barang ni.. bkn MLM ehh.. Sy nk promot Pati Delima Gulsan.. tgh 'fehmes' katanya..

Sebelum tuh, pada sesape yang x pernah dengar pasal Pati Delima Gulsan, boleh ler membaca sedikit nota di bawah ni..
                                           

Antara Manfaat Kesihatan Pati Delima Gulsan
  • Minum jus delima boleh membantu melancarkan perjalanan darah, mengawal paras gula dan menurunkan paras kolesterol.
  • Ia boleh membantu membersihkan/melawaskan sistem pencernaan & membakar kalori / lemak.
  • Antioksidan dalam delima boleh mencegah kanser prostat atau memperlahankan pertumbuhan.
  • Kajian menunjukkan bahawa jus delima membantu mencegah dan memusnahkan sel-sel kanser payudara tanpa menyebabkan bahaya kepada sel-sel yang sihat.
  • Jus delima membantu mencegah dan memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer.
  • Jus delima juga boleh membantu mencegah kemerosotan rawan yang boleh menyebabkan Osteoartritis.
  • Sangat bermanfaat untuk ibu hamil - mengatasi masalah 'morning sickness' , mencantikan kulit bayi dalam kandungan
  • Merawat senggugut & mengatasi masalah kekeringan vagina wanita.
  • Mencantikkan kulit & awet muda
Cara pengambilan :

Disyorkan: Segelas air sejuk tambah dua sudu makan Delima Gulsan, gaul rata dan minum. Boleh tambah gula atau madu kalau tak tahan masam. (sy tambah Madu.. yummyyy!)

Saya makan : Telan jek 2 sudu makan (plastik) + air suam segelas  (pagi sebelum sarapan, dan malam sebelum tido) . ~Jangan lupa Bismillah dahulu =]

Testimoni diri sendiri & Keluarga:
Saya : xde ape2 perubahan sbb suka ngelat makan.. masam! hehe!
Husband : kurang rasa pening2.. lebih tenaga katanya.. =P
Mak Saya : muka naik gatal2 masa mula2 makan.. toksin agaknya.. sekarang dh kurang rasa letih..

                                               

Banyak Lagi info : sila Google Pati Delima Gulsan


Ada sesapa nk beli Pati Delima Gulsan? Meh order pada saya.. murah2 saje..


Sekian.

**Edited May 2015 - sy dh x amik order Gulsan lagi.. tQ

Tuesday, March 12, 2013

Me? No manners?

Edisi S.e.N.t.a.P
(AMARAN KERAS! Jgn baca jika anda mudah terasa)

Ni kira kes lama.. Ingtkan dh settle.. Rupanya tidak! Ni suma Gara2 "tolong a.k.a wakil a.k.a baheekk hati laa sangattt a.k.a telampo peramah" X pasal2 kata sy di cop-melekat kalah gam gajah- "kasar-garang"

Ko yg sensitip, aku plak yg kena.. Dh ko yang tanya, aku jawab laa.. Dh bila aku jawab, ko kata aku menjawab.. Pastu provoke aku plak.. Eh..eh.. Ko ingt ko tu sape? Ahli seherr? Heehh.. Ahli seher pon manusia jugak hokeyy! Haihhh!

Ko nk suh aku tukar tone sore aku ke? Aku rasa dh cukup sedap ni.. Lembut dan baik2 dahh.. Plus clean n clear lg hokey.. Sepatah2 aku sebut dgn jayanya.. X mcm ko, sepatah pon mak x dgr nokkkk... Mcm dlm air gitu.. Nyelam ke? Hehhh.. Dh aku x dgr, tu pasal aku kasi jerit cket.. Kot2 laa ko pon x dgr sama.. xkn nk ckp pelan2 mcm ko jgk kot.. Nk bisik2 manja gituu.. Auuwwuuu...

sebab ko, aku kne sedas td.. Sentap sekejap! Wuwuwu.. Sedeynye! Mmg lepas ni aku kasi pangkah besar2 kt ko la... ape pon x boleh!

Secara jujur, aku mmg kerek.. Bukan karet "carrot" ataupon cerek air.

Sekian,maaf.

pening ku pahami dirimu..  (sila nyanyi ikut version datuk m daud kilau ngn ezlynn)

Tuesday, March 5, 2013

Always remember Allah

Sunday, March 3, 2013

Odontophobia

Hai.

Kali ni sy mmg betul2 trauma.. Huu!

Ni suma gara2 gigih 'merelakan' diri p cabut gigi geraham bwh yg dh rosak khamis lepas..

Bukan sbb servis doktor x bagus, tp sebab infeksi yg membuatkan gusi yg berlubang ni jd bernanah.. Huwaaaa!

Giler ahh.. Nk mkn pun pnya seksa.. Lg laa nk berkata2.. Huhu.. Pipi bengkak sebelah plak tu.. Huuu sedeynyeeeerr!

Skang ni dok telan Panadol + kumur air garam jek..

Bertabah je laa nk tggu hari esok.. Doctorrrrr please help meeeee!

Sunday, February 24, 2013

Oh teh tarik!

Halo hari ahad!
Hari ni kne saman trafik atas kesalahan no. 2. *pengsan*
Memandangkan pasar karat ni mcm2 ada, so gigih laa nk pegi pagi ahad ni..

Tp mcm yg satu dunia tau (eceh..) parking adelah tidak mencukupi utk semua pelanggan.. So adelah yg park merata + jauh.. Dannn, ni gara2 parking kt tepi jln walopon bkn jln besar, kami telah di saman.. Wuwuwu..
Tp rasanya mcm x adil plak.. Yela, ari ahad spatutnya kasi laa chance utk org beriadah + shopping + mkn brsama family..

Sgt x adil.. Nk saman sgt pon, agak2 laaa.. Try cer tgk tmpt parking kt dlm tu penuh ke tidak? Kalo kami semua dh parking kt luar tu, maknenya kt dlm tuh dh penuh laa...

Ingt kami suka sgt ke nk parking kt tepi2 tu? Kami pn syg keta woo... atleast sila sediakan parking yg ckup utk kemudahan semua. Parking bertingkat barangkali? atau parking berbayar? Hemmm!
Kami smpat menemuramah abg polis yg menyaman kami, beliau hnya menasihatkan pegi ke balai jika mahu membatalkan saman or koman2 pn kompaun.. X kuase ai... Tgk laa kalo rajeeeennnn..

Wednesday, February 20, 2013

Angpoww!

Tenkiu veri much kakak2..
Seronok rupanya dpt duet raya!
Hoho!
Happy belated chinese new year to all.. :)


tenkiu auntie.. 

Monday, February 11, 2013

Happy 5th Birthday Anak!

Terima kasih Allah

Sunday, February 3, 2013

Oh Rainbow!

Moshi moshi!

Dah lama x main masak2..

Tetibe je rasa nk buat kek..

Dah jmpa resepi ni..

Hehehe

Saturday, January 5, 2013

Surat Komplen dari jiran yang Prihatin

Daripada :
Mama Rock Anak Sorang
Ruang Tamu,
Selang 2 Tingkat Atas,
Puncak Alam

Kepada :
Makcik & Anak Beranak.
Balkoni Dapur,
Tingkat Bawah Sekali,
Puncak Alam.

Perkara berbangkit : Bau Ikan Jeruk Masin Mu Menusuk Ke Ruang Rumah Ku

Kehadapan Makcik,

Dengan senang hati merujuk kepada perkara yang tertulis diatas.

Saya dengan rendah diri walopon sy sedar sy lagi tinggi dari Makcik ingin meminta jasa baik Makcik anak beranak supaya menghentikan operasi memasak ikan masin tersebut.

Ini adalah kerana bau tersebut telah menyebabkan sy terpaksa menyeperei sebanyak yg mungkin pada sofa, langsir, baju di ampaian semata-mata utk menghilangkan kelekatan bau.

Untuk pengetahuan Makcik, sy terpaksa membuat jadual menutup tingkap dapur, bilik dan pintu dapur setiap tengahari dan petang bagi mengurangkan kemasukan bau. Ini sukar sekiranya perkara itu terjadi ketika sy tgh syok menonton rancangan peberet ataupon jika sy sedang didalam tandas.

Ada pon disini, sy ingin menyertakan sedikit sbyak cadangan utk pihak Makcik.

i) Mengalih dapur memasak ke dalam ruang dapur didalam rumah
ii) memasang kipas / aircond di dapur
iii) memasang dinding / tutup terus kawasan balkoni dapur
iv) tukar jadual memasak ikan jeruk masin  dari setiap hari kepada sebulan 1 kali

Diharap pihak Makcik dapat mempertimbang cadangan-cadangan tersebut. Segala tindakan Makcik didahulukan dengan jutaan terima kasih.

Yang Benar,

Mama Rock Anak Sorang