Sunday, December 10, 2017

12th Wedding Anniversary

Alhamdulillah 😍😍



Tuesday, November 21, 2017

Last Minute!

Hishhhhh!

Bila ko dah last minute apply cuti kekonon nak buat seperais utk anak ko. Boss pon potpetpotpet tapi kasi approved jugak sebab hal sekolah kan.. ko pon dapat ler cuti dengan jayanya. Dan dengan poyonye ko pon dok ulang habaq kat kawan semua esok ko cuti yeayea.. sbb seronok oii cuti tengah2 minggu! Hahah!

Alih2 ko balik umah n dapat surat, anak ko kata sekolah bgtau posponed ke hari lain.. last minute.. ko ghaseeee??? Tak ke budak yg x bersalah tu jadi mangsa keadaan amarah tak terbendung mak pak dia? Haih laaa..

Kesian anak iols hokehh!

Korang ni dah kenapa suka2 tukar tarikh? Korang ingt weols ni keje kampeni sendiri ke suka2 nak tukar tarikh nak cuti? Kalo bgtau last week, boleh jugak laa nak kawtim tukar tarikh bagai.. ni patut kejadian hari ni tapi semalam baru korang bg notis pi tukar Rabu?..mggu yg sama oiii.. kalo tkar ke mggu depan, atleast kitaorg leh gak laaa nak pikir2.. hoiiiilaaaaa!

Alasan plak x bleh blah.. hari kanak-kanak? Helloooo... boleh je kot nak teruskan majlis.. kejadahnya nak tukar.. majlis pon nak meraikan kanak-kanak kan? Hooooiiii lapan belas kali! Eeee... geram betul iols... dah tu cuti iols ni nak kira camne? Ingt iols ni suka sgt ke nak cuti2 tanpa sebab? Kalo mc tu xpe gak la... hahah!

Huh! eeee.. geram betul laaa iols ni.. nak seperais anak, iols yg terseperais.. grrrr!

Saturday, November 18, 2017

Mai secawan!





Seketul cekodok (cukup ke seketul??) dan secawan kopi sangat best dinikmati ketika atau selepas hujan.. hohoihoiii..

Jemput makan uols..

Wednesday, November 8, 2017

Euro Fun Park @ Seksyen 13 Shah Alam

Heh! Lama tak update rupanya.. terlalu bizi katanya kann..

Okeh laa.. meh kita bercerita berdasarkan tajuk diatas ye.. haha!

Lama rasanya tak pegi fun fair.. ingt lagi masa dulu2 mak abah bawak pegi fun fair, wuiyoooo.. macam2 ada.. siap ada konsert lagi.. tempat wajib singgah - Rumah Hantu.. huuuu~~



Kali ni turn weols pulak bawak anak pi funfair.. aiyohh.. mahal nau2 laa ni.. dulu nak masuk mana ada bayar2.. nak main game baru bayar rasanya.. yeke? Haha! X ingt!

Yang pasti, sebelum masuk tu dah pesan lat anak macam2.. boleh pilih 2 game je nak main.. kang overbudget, naya ye.. hahah! Anak pun angguk je laa janji dpt main kan.. yelaa sgt kann.. sekali hambik kau.. dah semua game nak main! Ini telah mendatangkan marahhh.. hahah! Sebelum dia start, meh mama kau ngamuk dulu.. kahkah!

Pesanan penaja-sila laa berbelanja dengan berhemah disaat2 ekonomi tak berapa nak stabil ni.. jgn ikut napsu okeh!

Dan setelah di sogok dan dipujuk tanpa rela, dapat laa main 2 game seperti yg dijanjikan.. setoken rm2.. segame nak 4 token sorang.. hailaa.. nasib laa anak sorang kan.. kalo ramai? Bengkok mak kau nak oiii.. dpt pulak mak yg kedekut.. hahah!



Overall, anak iols happy.. x caye, tgk laa gambo diatas.  Gigih iols screenshot thru video tau.. so, weols pun happy.. so one happy family.. yea! Alhamdulillah.. tq Allah 😘


Tuesday, August 22, 2017

Happy birthday to me..

Selamat hari tua..

18hb baru ni genap ler umur acik zila 34 tahun.. alahai kejap je masa berlalu.. amalan pon mcm x byk bertambah je.. sila doakan semoga acik zila lepas ni lebih istiqomah ye.. 😚

Di persukuan usia ini, semoga Allah memberi petunjuk ke jalan yang benar dan diredhai, memberi hidayah dan kelapangan hati, diberi kemurahan rezeki dan di berkati serta mendapat rahmat kepada acik zila dan seluruh kaum keluarga serta sahabat handai.. aminn

Tq encik King Paisor for the birthday cakes..
Tq sis Julia for the present..
Tq kak Wati for the treats..
Tq all for the wish..
Syukur Alhamdulillah.




Saturday, August 5, 2017

Happy 59th Birthday Mak @ Nenek Yah @ Opah





Mak,
Selamat Hari Lahir yang ke 59!
Semoga sentiasa gembira, diberi kesihatan, di rahmati , di murahkan rezeki dan di lindungi Allah S.W.T.

Sayang mak ketat ketat!

xoxo,
Anak2 n Cucu2 mak.

Monday, July 31, 2017

Selangor Darul Ehsan : Raya Aidilfitri 2017

Selamat hari raya Aidilfitri 2017.

Haluuu..

Raya tahun ni kami berhari raya di Shah Alam saje..
Bukan sebab giliran acik zila ye sbb kami xde sistem giliran.... tapi ikut mood encik King sebenarnye..hahah!

And bcoz of weols dah pun perabihkan matawang RM jalan2 ke Klate-Tganu-Shah Alam bulan april yg lepas, jadinya tahun ni keputusan beraya disini adelah muktamad.. kehkeh!

Sape kata raya dekat sini x meriah ha? Meriah hokeyyy.. x caye leh tgk gambo..

Tema tahun ni, cekelat laa kot.. bole?




Meriah kannn? Acik zila pun menumpang kampung Abah n Mak je.. bukan jauh sgt pun.. kat Felda Soeharto dgn Parit 2 Chenderong Balai je.. kerusi pun x berapa panas.. suam2 kuku je, tau2 dh smpai kampung gitu.. hahah!

Ok laa.. sekian update untuk kali ni walaupon post acik zila ni dah outdated baru nak key in.. kahkah!

Babaiii...

Tuesday, July 11, 2017

Second week of July 2017

Situasi : dirumah lepas balik keje
Props : belakang pintu

Mangsa : soobb.. sooob *nangis tersedu2

Mak: *muka pelik sbb dgr org nangis tapi x jumpa

Nenek : tuu.. tuuu.. *isyarat mulut 

Mangsa : soobb.. soobb.. sreett.. *jalan jengket2 kluar belakang pintu 

Mak : laaa.. kenapa dah ngan kaki tuu... *perasaan panik campur gabra

Mangsa : huwaaaaaaaa *sedih tahap gaban - kes tahan airmata 



Hadoiii.. macam2..

Biasa laa tuuu jatuh.. tp sebab mangsa tu badan semangat, mmg kussss semangat laa sakitnye bila jatuh.. 

Terima kasih cikgu yg merawat luka anak mak ni.. 


Friday, June 16, 2017

Ramadhan-Syawal

Assalam semua.. ecehhh! Perasan sangat mcm ramai yg membaca.. kahkah!

Okeh, tinggal kurang 10 hari lagi Ramadhan nak abis.. sekejap betul! Huuu...

Dah buat kueh raya ke kak? Baju raya dah siap? Berapa pasang tu.. heheh!

Kami tahun ni beraya ala kadar je laa.. bonus raya xde.. sedey dalam gembira sebab tgk org lain dpt bonus raya 2-3 bulan.. Alhamdulillah,rezeki kan? Hahah!

Harini iols cuti koje.. saje nak bagi perabih cuti ganti.. kang x ambik, lupa pulak nak guna.. kehkeh!

Walopon sebenarnya motip cuti nak pi amek report card si putri bambam.. ingtkan harini, sekali cikgu kata Rabu minggu depan daa.. ceh! Dah alang2 cuti, x kuase laa nak cancel2.. jawabnye minggu depan kita suh ayahnye si putri bambam je laa yg pegi amek. Hahah!

Ok laa.. tengah berpikir2 nak buat aktiviti ape hari ni cuti ni.. maybe buat kueh raya? Hahah! babai!

#Iklan sikit#
Suka membaca? Jom dapatkan Majalah Solusi Versi Digital


Klik siniMajalah Solusi Versi Digital



Sunday, June 11, 2017

Mencari Malam

Salam 16 Ramadhan 1438H.

Semoga kita semua sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah S.W.T.

Selamat berpuasa korang! 😊


Wednesday, May 31, 2017

Salam Ramadhan




Selamat berpuasa semua!

JOM dapatkan Majalah Al-Ustaz Versi Digital sekarang!


Klik sini Majalah Al-Ustaz Digital



Saturday, May 20, 2017

Johor Darul Takzim

Haluu....

Okeh.. Awal bulan baru ni akhirnya acik zila sampai juga ke Negeri Johor.. haaa.. kalo x kerana kerja, ntah bila laa dapat kesini.. hahaha!


Ni pakej 3 hari 2 malam tau.. lengkap dengan sakit tekak sakit kaki demam selesema batuk semua.. agak2 ko rasa seronok ke bercuti sambil bekerja? Kahkah!

Owh.. trip ni x pusing Johor.. maap laa sebb acik zila cuma pegi ke Batu Pahat saje.. sempat jugak laa menyinggah ke BP Walk.. eh hello?! Ku pikirkan besor tmptnye mcm uptown.. tapi... hahaha! Maybe dulu2 Top kot tmptnye.. Boleh laa kalo setakat nak lepak2 sambil makan2 kan..

Ni ha.. Mee rachun ke,nasi beriyani ke,asam pedas ke hape.. ko jgn tanyaaaa.. sbb trip ni namanya trip kerja.. bukan trip jalan2 cari makan.. huh! Walopon di malam terakhir sbnrnye weols dah berangan nak dinner Mee Rachun seperti yg direkemen oleh staff kat sana sedap bagai.. akhirnye kechundang sbb kedai tutup.. ko dpt rasa x ape yg kami rasa masa tu??



Kat sini 1 je tmpt best kitaorang bersantai.. Rengit Coffee.. muffin dia sedap kau.. kawan acik zila kata kopinye pon sedapp... so, sape2 pegi ke Johor, jgn lupa singgah ke Rengit Coffee ye.. recommended! πŸ˜„πŸ˜„

Next time mungkin acik zila akan repeat ke Johor lagi.. tp yg pasti bkn trip keje la.. x kuase laaaa haiii.. nak try tanya kekasih hati dulu.. lalalalaa..

Babai!

Sunday, May 14, 2017

Oh Hello!

Bulan Mei sudahh..

Selamat hari Pekerja kepada semua..

Selamat Hari Ibu kepada wanita2 di seluruh negara..

Selamat Hari Guru buat tenaga pengajar di luar sana..

Terima kasih! 

Happy weekend uols!


Thursday, April 20, 2017

Terengganu Darul Iman

Roadtrip seterusnya kita ke Terengganu! Yeaaa!

Hahah! Gaya mcm x penah pegi Tganu pulak.. poyo jek! Kahkah!

Kali ni lain sikit.. sbb tu seronok lain maciamm gitu sbb mak ikut sekali. Abah tinggal jaga umah. Huhu!

So, rutin tiap kali balik ganu, mesti laa acara makan2..
Mcm biasa.. nenek da ready checklist dia dah.. haha! Dan menu I.C.T. ada dlm liat dia da.. hahaha lagi sekali!



Okeh, selalu kami menumpang umah moksu.. tapi trip balik kampung kali ni kami menumpang chalet Anees pulak..connecting room ye puan2.. leh main cak cak gitu. Haihh! Last sewa chalet sambung2 ni masa kenduri sambut menantu - weols - 12 tahun yg lepas.. huhu!



Petang2  kita g main pantai.. syiokkk! Tapi ingt tauu.. kena hati2 sbb ni laut china selatan.. x sama dgn pantai barat.. ombak dia ganas sgt.. ombak jahat! Ombak jahat! Hahahahha!



Mlm lepas makan roti tempayan,  kita pi melawat Masjid Kristal.. cantik view bila malam.. kalo siang, lain laa pulak rupanya.. haha!

Owh! Walaupon iols bernikah dgn org dari Terengganu, itu x bermakna weols dah penah smpai dkt semua tmpt2 pelancongan kat sini okeh.. ingt kelakar? #nangis

Overall, seronok sangat sbb bawak mak lagi sekali ke Terengganu. InsyaAllah kalo ada rezeki, nak repeat bawak abah sekali. Baru laaa best!

Okeh! Tu je untuk update kali ni.. Alhamdulillah. babai!

#nexttripsoon
#nakpiredangpulak
#kumpulbajet
#belanjawan2018


Tuesday, April 18, 2017

Kelantan Darul Naim

Salam sejahtera.

Ini adalah siaran tertunda. Kahkah!

Sebenarnye nawaitu tu dah ada.. cuma usaha pulak kurang.. camno? Sila menangis! Haha!

Okeh, awal bulan April baru ni, kami akhirnya telah smpai ke Negeri Kelantan Darul Naim. Dan yg best, kali ni kita angkut Nenek Yah sekali! Yea! Jujur, sy x penah jejak kaki kat sini. 1st time gitu. Wewww..



Memandangkan trip kali ni terlalu tiba2, so jadual adelah sgt caca marba. Tapi disebabkan kita bawak Nenek, byk tempat laa nak disinggahnya.. ni semua gara2 Program kat tv ler.. huhu! Sila lihat bukti bergambar ye.. wefie dgn mercu tanda rehal tu adalah wajib dalam senarai ok.. 

Sempat singgah ke Kompleks Kraftangan. Tempat di tuju - Nasi Ulam Cikgu. Walauwehhh.. giler ramai orang! Berpusing2 cari parking.. haha! Overall, makanan dia sedap. Next time boleh dtg singgah sini lagi. Hehe!

Lepas da kenyang, singgah pulak ke Pasar Siti Khadijah. Tapi sebab kami smpai pun da petang, xde laa jumpa benda menarik.. mokcik siti pon da kemas2 nok kelik dumoh doh.. haha! 

Kendian, singgoh pulak Pantai Cahaya Bulan - PCB. Huu.. memandangkan iols ni kawen org tganu, tiap2 kali balik kampung pon akan jumpa pantai, jadinya idok laaa teruja mana.. haha! Tapi sekurang2 iols da jejak kaki kat sini okeh!

Lepas tu trus shoot balik ke tmpt tumpangan kami di Wakaf Che Yeh.

Mlmnya planning nak berjalan ke Pasar Wakaf Che Yeh.. last2 kami berdua2an je yg pegi sbb - nenek da lenguh kaki. Haha! Xde ape yg best - feel ala2 uptown je.. kihkih!



Kami hanya dok 1 mlm je kat sini, sbb esoknya kami menuju ke negeri sebelah pula! Hahaha!

Next entry - Trip ke Terengganu! Balik kampung yea!

Sunday, March 26, 2017

Oksigen

Haaa...

Ni cerita hujung bulan lepas dgn minggu lepas pnya..
Back to back gituu...



Motif sebenar nak ngikut ayahnye si putri ni.. alang2 pi bercuti sekali la... worang kata short vaccay gituu.. haha!

Gigih tau si putri nak ikut walopon 1st trip dah rentung giler sbb mandi kolam.. baru nak ceroh sikit, masuk hutan balik.. makin rentung laaa... aiyaaa!

Okk.. Bernam Jaliey tempat yg kami pegi ni still baru lagi.. chalet in the hutan ye puan2.. kira2 30minit dari jalan besor dgn menaiki kenderaan 4x4 saje ye.. jalannye separa bertar.. yg lain tanah merah berbatu bata.. tp kalo konpiden level tu tinggi, nak guna keta biasa pon boleyyy.. sebab ehh, ade je moto eskrem masuk sampai dlm hutan ni.. nak niaga punya pasal kann.. haa!

Owh ya, kolamnye bukan air klorin mcm swimming pool kat hotel2 or kondo2 tu ye.. ini betul2 asli dari air sungai.. even dlm chalet pon ko akan mandi air dari sungai ye.. ehh.. ko jgn tanya nama sungai ape ye.. da konpem2 laa Sungai Bernam.. haihhh!



Tempat ni sesuai utk mereka2 yg nk berehat kok! Signal henpon mmg xde ye puan.. kalo ade tu, anda sgt bernasib baik! Heheh! Dekat sini, elektrik dijanakuasakan dgn generator.. kalo tetiba black out tu, bkn tnb potong line, dan bukan sebab org curi kabel ye.. sbb ehh minyak generator da abis laaaa.. hahah! Jadi  sila standby lampu suluh masing2 ya..

Yg bestnya jugak dkt sini selain dr sejuk mcm kat tanah tinggi, kat sini jugak xde nyamuk ye.. tak caye? Sila laa cuba dtg sini okeh.. gituu..  πŸ˜πŸ˜ ni bkn iklan okeh.. cuma berkongsi pengalaman je sambil2 update blog.. hahah! Bila lagi ye dok?

Okehhh.. babaiii n happy weekend!

Monday, February 27, 2017

Sesi Mari Mengeja



Sumber: facebook


Haaa.. dah berapa lama tak bersenam?

Setakat jari jemari je yg bersenam kannn.. patut laaa kuruihhh ramping je jari.. hakhak!

Jujur, acik jeela lama dah x berworkout.. rasa berat dah 100kg kot.. #nangisbelakangpintu

Maunye x.. asal amek gambo je, dah rasa mcm model dunlop je.. bertingkek tingkek..hahaha!

Mohon doakan acik jeela sedor diri dan cepat2 bersenam secara rasional n istiqomah. Aminnn!

Sekian, have a nice day!

Sunday, February 26, 2017

Meow Meow Kuching Trip

Assalamualaikum uolss..

Maap sebab lama x bersiaran.. hakhak!

Okeh, terus sahaja kepada tajuk diatas ye.. acik jeela n family baru je balik dari bercuti2 Malaysia.. baru tu bukan bermaksud 2 atau 3 jam yg lepas ye puan2.. semalam pun bukan.. ni balik isnin lepas ye.. kira baru laa jugak sbb hari ni hari ahad.. belom pon seminggu ye.. ko jgn tanya banyak kali okehh.. Acik g mana? Ko x tengok tajuk ke nak? Kuching kan.. mestilaa dekat Sarawak.. haih laaa..

Ahli rombongan xde laa ramai sangat.. kira2 baru 16 kepala.. x penuh pon satu kapal tu kan.. okeh la, x payah nak bebel byk sgt, mari laa kita melayan gambar..


Alhamdulliahh.. perjalanan berjalan lancar.. cuma time balik tu je flight delayed setengah jam.. bertabah laaa.. biasalaa kamek orang naik belon murah.. kalo pakai belon latex maybe ok kot.. hahaah!



Memandangkan pegi pon tengah2 bulan, kamek orang xde laa shopping beriya2.. kebanyakkan makan makan makan je la.. sape kata mee kolok sedap? Aiyoo.. sedap laa kalo 1 or 2 kali makan.. tapi kalo tiap2 kali ddk order mee kolok, mau terjolok anak tekak woii! Mcm cik betty tu laaa! Huh! Utk acik jeela, Mee Jawa kat Benteng @ pasar satok! Recommended! #ilike


Kesimpulan, seronok woii jalan2 ramai2 ni.. penat tu x pyh kira laa.. kata pon pi berjalan.. sila pakai kasut yg sesuai ye.. lagi2 sana byk benor pasar nak singgah.. pasar satok laa.. pasar serikin laa..tu x termasuk pasar malam okeh..  haha! Terima kasih kepada semua ahli rombongan.. insyaAllah kalo ade bajet lebih, boleh laaa join next trip pulak 😁😁

Sekian, Kamek orang semenanjung makan roti Gardenia. 😚😚



Saturday, February 11, 2017

Sembilan Tahun

Happy 9th Birthday Putri Nurbatrisyia!

Alhamdulillah... da makin membesar anak dara acik jeela ni.. semoga sentiasa sihat gembira,  menjaga diri dan adab, murah rezeki dan beramal soleh.. amin yarabbaalaminnn.

Okeh.

Sempena besday cik putri ni kebetulan jatuh hari sabtu.. maka sonang laa koje maknye kan.. ni pon dok dingdongdingdong.. kejap nak buat kat umah tu laa.. kejap nak buat kat umah ni laa.. last2 ke taman laa kitaa.. hahah!




Alaa.. majlis anak beranak je.. saje suka2.. family kami pon x laa ramai mana.. segan aihhh nak jemput ramai2.. maaf naa.. budget constrain katanya.. tu yg buat kat taman jee.. hahah!

Apepun, thanks to Along n family.. pagi2 lagi da smpai siap pi berjogging lagi kat tasek.. nasib x pi berenang je.. hahahah! Thanks to mak n abah yg turun ke taman walopon semput2... huhu! 

Ok laaa... enjoy the gambar!



Sunday, January 29, 2017

Cuti cuti



Happy holiday 😍😍😍

Saturday, January 21, 2017

Ini baru kuih keriaaaa...

Okeh..

Kan acik zila da berazam utk kembali rajin memasak.. ecehhh... hot2 chicken shit je acik zila kau ni.. hahah!

Jadi mggu ni  acik zila nak tayang kuih keria... taraaaa!




Dasat x? Dasat x? Hahahha!



Acik zila idok ler pandai mana memasak.. tpi skill tu ade laaa sikit.. x caye, ko tgk jee laaa gamba atas tuu.. kohkohkoh!

 Bahek! Lepas ni acik zila nak masak ape plak ye? πŸ€”πŸ€”πŸ€”πŸ€”πŸ€”


Sunday, January 15, 2017

#tb Burger Bakar

#trobekbyacikzila




Okeh!

Kedai Ryan Burger Bakar ni mmg selalu penuh..
Kok x penuh, semuanya sedap2.. mohon datang awal sbb hari yg acik dtg ni, spaghetti da abiss..

Sedih!

Okeh.. bye!

#Ryanburgerbakar
#seksyen15

Saturday, January 14, 2017

Bukan kuih keria

Haa...



Ni bukan  kuih keria..

Keria antarabangsa pon bukan..

Ni kuih getas getas..

Bukan kertas.. tp getas.

Kuihni kan..  paling senang.. tapi paling malas nk buat!

Hahahah!

Ok.. sempena tahun 2017, makcik berazam akan lebih rajin masak2 mcm dulu2.. hakhak!

Byeee.. happy weekend!

Sunday, January 8, 2017

Hari Ahad

Assalamualaikummmmm..


Ni cerita semalam ye puan2..

Musim cuti sekolah da abes..  mari laa kita menemani anakanda tersayang buat latihan dia..



Sebagai mak yg mithali harusla membantu anak dlm pelajaran.. x gitu puan?  ecehh tetiba mengaku mithali kononnn.. hakhak!

Ehhh! Ko teman je tau puan.. jgn gatal2 tolong buat n siapkan sekali.. haha! sila ajar dgn sooobbaaarrr...


Ok la... jumpa lagi!

Friday, January 6, 2017

#tb yin yong

#terobekbyacikzila



Ni time ni lunch hour kat opis.. kedai pon dh tutup.. x ssmpat laa nak pomot kedainye kan.. hahah!

Ni nama menunye Yin Yong ke hapentah.. dlm bahasa mudah, mcm kuewteow ladna ke kungfu ke.. hahaha! Rasa dia? Giler kauuu dek! Sedap hokehhh! Udang besar kot.. x nmpk ke?

#aeonbigsubangjaya
#lunchhour
#mohdchan

Tuesday, January 3, 2017

#tb Lempeng Pishang & Teh Tarik

Okeh! #terobekbyacikzila




Time ni tgh kenyang.. jadinya order ler selempeng dua buat alas perut laa konon2.. hahah! Kedai ni masih ade lagi.. cuma menu lempeng tu acik zila ko ni xtau ade lagi ke idok..  mohon google la ye dek.. jgn ko tanya kedai kat manaπŸ˜„

#bamboogardensantaicafe
#seksyen17


Monday, January 2, 2017

Itik Gembo Gembo

Halo!

Sempena tahun 2017, utk bln ni hakak akan terobek beberapa gambo yg sempat hakak amik tapi x hapdet dlm belog ni.. oh! Ini adelah terobek dari instageram hakak ye adek2 semua..

Jujur, hakak x pandai nak update instageram tu smpai kadang2 hakak pon jadi geram gituuu.. hahah! Dah ler byk mkn space kat henpon hakak ni.. haih laaa..

Jom laa kita lihat setakat mana je kerajinan hakak ko ni 😹😹😹

#instageram
#followertakramai
#hapdetikutsuka
#asyikmakan