Friday, May 22, 2009

Jom Gi Shopping!!

hiiyarghh!!

  • Tips Membeli Belah

    Senaraikan keperluan yang hendak dibeli agar tidak terbeli barang-barang selain dari yang disenaraikan.

    Jangan membeli-belah semasa lapar. Keadaan lapar mendorong kita membeli lebih daripada yang disenaraikan.

    Jangan membawa wang yang jauh berlebihan daripada anggaran harga keperluan yang disenaraikan.

    Lakukan pembelian keperluan secara sekaligus, jangan berincit-incit bagi mengelakkan kita ke kedai selalu.

    Keperluan hendaklah dibeli secukupnya. Pembeli berlebihan adalah membazir.

    Pastikan barang-barang yang hendak dibeli mempunyai harga yang berpatutan.

    Elakkan membawa ramai ahli keluarga bagi mengelakkan pembelian yang terkeluar dari senarai.

    Jangan terpedaya dengan jualan promosi, jualan murah dan potongan harga.

    Gunakan wang tunai. Elakkan pengunaan kad kredit supaya perbelanjaan dapat dihadkan.

    Amalkan pembelian terancang. Utamakan keperluan daripada kemahuan.

note : hahaha!! slalu tertinggal 1 - 2 barang sbb x buat list.. huhuhu!!






9 comments:

Ada Ayrissa said...

betul3...
kena buat list..
kdg tuh t'lebih2 brgnya drp list..
hehhehehe

miezaniera said...

betui3..tmbh lagi satu nih..beli barangan buatan Malaysia kekeke

Jiji said...

aku baca tips no 1 je.. aku rasa dah gagal kat situ heheheh@!~

niza said...

sy slalu gak wat list...tp slalunyer brg yg diambil slalu terkeluar dr list...hehehe...

tHrEE oF us said...

Ada Ayrissa : ekeke.. sama ler kite..

miezaniera : ye betul!! 10 markah!

jiji : apedaaa...

kak niza : ekeke.. rambang mata tetibe ye..

kakyong said...

salam cikjeela's,

kakyong kan list tu buat, tp kalo shopping dgn en ayah, kalo tak jumpa brg dlm list @ brg yg jumpa tu mahal dari harga biasa beli.. sah2 dia tak nak beli... cth ari tu dah bg list kat en ayah, (biasalah kakyong memang malas nak ikut g shopping brg), antr list mesti beli adalah biskut IKO..
boleh en ayah tak beli, sbb dia kata mahal..*ari tu beli ade offer 1 tin RM10++*, tak offer rege dia RM14.++ 1 tin.. frust sungguh rasa di hati...
\kesimpulan.. len kali kena gak ikut shopping...

mama erfan said...

ala wak... saya ni barang yang masuk list pon kadang terlupa nak beli...wakakak!

Mama_Aqish said...

bukan main lagi cik betty ni menolak troli tu ek....cam Aqish gak

tHrEE oF us said...

kak yong : salam kak yong.. apedaa kakyong.. en ayah tu beli barang mengikut arahan je kak.. hahaha!! len kali kene ikut tau!!

mama erfan : yeke terlupa? ke buat²lupa? hahaha

mama aqish : aqish pon? hahaha!! itu kes xmo masuk lam troli gabak ler.. hahaha